Armáda ČR: Nový moderní systém pro bezpečné přistání už funguje na všech vojenských letištích

26.11.2023 22:08 | Tisková zpráva

Loni v Náměšti nad Oslavou a Čáslavi, letos v Pardubicích a Kbelích. Vojenská letiště se dočkala obměny systémů pro přesné přístrojové přiblížení, které usnadňuje letadlům přistání ve dne i v noci, za normálních i ztížených povětrnostních podmínek. Slavnostní ukončení obměny pozemního radionavigačního zařízení pod zkratkou ILS/DME od jihokorejského výrobce MOPIENS proběhlo ve čtvrtek 23. listopadu.

Armáda ČR: Nový moderní systém pro bezpečné přistání už funguje na všech vojenských letištích
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Nový přístrojový přistávací systém, který pomůže zvýšit bezpečnost letišť, se skládá ze dvou částí. Zařízení ILS (Instrument Landing System) vede letadlo po kurzové a sestupové dráze (ideální trajektorie přistání) a zařízení DME (Distance Measuring Equipment) doplňuje tuto navigační informaci o vzdálenost k bodu dosednutí. Systém, který je zkonstruován pro nepřetržitý provoz, musí zabezpečit přiblížení ke vzletové a přistávací dráze do vzdálenosti cca 800 metrů od bodu dosedu a při výšce 60 metrů nad terénem .

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21870 lidí

Moderní technologii uvedla do provozu jako první 22. základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou v létě loňského roku. V zimě následovala 21. základna taktického letectva Čáslav. Letos byl zaveden na vojenských letištích v Pardubicích a ve Kbelích. Pořadí instalací na letištích armáda zvolila tak, aby omezení provozu trvalo co nejkratší dobu.

Instalaci provedla společnost LPP s. r. o. společně s jihokorejským výrobcem technologické části, společností MOPIENS. Na veřejnou zakázku proběhla v letech 2020-2021 soutěž, v níž byla nabídka společnosti LPP s. r. o. vyhodnocena pro Ministerstvo obrany jako ekonomicky nejvýhodnější.

Resort obrany si obměnou systémů slibuje zvýšení bezpečnosti: piloti díky němu mohou bezpečně přistát i za špatného počasí pouze podle palubních přístrojů, aniž by viděli okolní prostředí. „Toto pozemní radionavigační zařízení umožňuje letadlům bezpečné konečné přiblížení na přistání podle přístrojů ve dne a v noci, za normálních i ztížených povětrnostních podmínek, do takové vzdálenosti a výšky od vzletové a přistávací dráhy, kdy může pilot přiblížení bezpečně dokončit nebo přistávací manévr přerušit,“ sdělil Filip Gantner, zástupce vrchního ředitele sekce vyzbrojování a akvizic MO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …