Armáda ČR: První cvičení slovenského mnohonárodního bojového uskupení na úrovni roty

06.08.2023 22:08 | Tisková zpráva

Mnohonárodní bojové uskupení, které je od loňska rozmístěné ve slovenské Lešti a v současné době zde operační úkol plní už 3. rotace vojáků, zahájilo společné národní cvičení. Nyní byla prověřena úroveň roty.

Armáda ČR: První cvičení slovenského mnohonárodního bojového uskupení na úrovni roty
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Na osmačtyřicet hodin se do rotního taktického cvičení zapojily tři manévrové roty (mechanizovaná, tanková, lehká motorizovaná) a minometná baterie. „Námět cvičení bylo vedení obranných operací se zaměřením na otestování standardních operačních postupů nastavených v mnohonárodním praporu, ale také základní taktické činnosti vedené rotou jako obrana a boj na zdrženou,“ uvedl velitel mnohonárodního praporu podplukovník Karel Zetocha.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí

Jednotky měly na programu reakce na incidenty proti útoku zbraní hromadného ničení. „Součástí byl i výcvik s bezpilotními prostředky vedení nepřímé palby a v neposlední řadě zaměření na vyproštění vozidel vlastními prostředky,“ doplnil podplukovník Karel Zetocha a doplnil, že po úspěšném odražení útoku nepřítele změnily jednotky obranná postavení a zároveň se dozásobily. Samozřejmostí bylo ošetření poškozené techniky a odsun zraněných. „Manévrové roty prokázaly flexibilitu, připravenost vedení obrany a boje, v neposlední řadě schopnost reagovat na nastalé situace,“ vyhodnotil úroveň cvičení.

Do rotního taktického cvičení se zapojily tanky Leopard 2A6, bojová vozidla BVP – 2, VALUK a HMMWV. Dále německé vyprošťovací tanky Büffel, obrněná transportní vozidla GTK Boxer a další podpůrná technika.

Souběžně s rotním taktickým cvičením proběhlo i cvičení štábu mnohonárodního praporu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…