Armáda ČR: Ve Varšavě se setkali náčelníci generálních štábů armád V4

04.10.2020 22:45

Náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Aleš Opata se zúčastnil společného jednání náčelníků generálních štábů zemí V4 ve Varšavě. Tématem jednání bylo vyčlenění jednotek zemí V4 do bojového uskupení Evropské unie EU BG, společné výcvikové aktivity, posílení spolupráce zemí V4 v misích společného nasazení, spolupráce po koronavirové krizi a bezpečnostní situace na Ukrajině, Bělorusku a v blízkém regionu.

Armáda ČR: Ve Varšavě se setkali náčelníci generálních štábů armád V4
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Po České republice převzalo předsednictví Visegrádské skupiny Polsko. Polské priority jsou zaměřeny na přípravu bojového uskupení V4 EU BG 2023-I, společné vzdělávací a výcvikové aktivity v letech 2020 až 2024 a spolupráce ozbrojených sil po koronavirové pandemii. Polsko potvrdilo vedoucí roli při přípravě a vedení tohoto uskupení. „Armády ČR vyčlení ve prospěch bojového uskupení V4 EUBG 2023-1 jednotku o síle do 500 vojáků,“ potvrdil českou účast generál Opata.

Dalším bodem jednání byla spolupráce zemí V4 v oblasti výcviku. Ten probíhá již od roku 2015 v souladu s dokumenty „Výcviková strategie zemí V4“ a „Střednědobý plán výcvikových aktivit V4 na roky 2016-2020“. Cvičení na úrovni brigády každoročně organizuje jedna ze zemí V4. V roce 2019 pořádala Česká republika cvičení „Czech Lion 19“. Letos zorganizovalo Slovensko cvičení mechanizovaných jednotek „Slovak Shield“. Z důvodu opatření spojených s koronavirovou pandemií se výcvik uskutečnil v omezeném rozsahu. Na příští rok je plánováno cvičení mechanizovaných a motorizovaných jednotek „Brave Warrior“, které se bude konat v Maďarsku. Armáda ČR vyšle mechanizovanou rotu na bázi 7. mechanizované brigády a štáby praporu a brigády.

V oblasti kybernetické bezpečnosti se chtějí země V4 společně podílet na posilování této schopnosti. Česká republika již navázala v tomto směru užší spolupráci se Slovenskem.

S ohledem na současnou situaci generálové projednávali možnosti sdílení zkušeností s bojem proti kovidové pandemii. Dále probírali možné zapojení zemí V4 do společných misí a zahraničních operací.

Společného jednání zemí V4 se zúčastnili zástupci ozbrojených sil Ukrajiny. V rámci diskuse se rozebírala bezpečnostní situace v tomto státě a v Bělorusku a dopad na region.

Další společné setkání náčelníků generálních štábů zemí V4 se uskuteční příští rok opět v Polsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.