Armáda ČR: Vojáci na misi v Afghánistánu soutěžili ve střelbě. Zvládnout museli tři disciplíny

09.01.2018 7:32

Vojáci 9. strážní roty měřili své střelecké schopnosti na letecké základně Bagram v Afghánistánu.

Armáda ČR: Vojáci na misi v Afghánistánu soutěžili ve střelbě. Zvládnout museli tři disciplíny
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Soutěž byla rozdělena na dvě části, a to na střelbu z pistole a střelbu z útočné pušky. Pistolová úloha začínala složením pistole CZ 75 SP-01 Phantom, následně střelec zbraň nabil a zahájil střelbu třemi ranami na každý ze dvou terčů standardu IPSC na vzdálenost 20 metrů. Následovalo bojové přebití při přesunu na druhé stanoviště a střelba v poloze vkleče skrze okno na dva terče. Po přeběhnutí na třetí stanoviště soutěžící stříleli zpoza překážky, a to jak zprava, tak zleva, na poslední dva terče.

Úloha střelby z útočné pušky CZ 805 BREN byla postavena dynamicky tak, že soutěžící se přemisťovali mezi modrými barely, které označovaly jednotlivá stanoviště, a od každého barelu vedli střelbu na určené cíle. Pořadí barelů bylo uspořádáno tak, aby střelci museli co nejvíce měnit pozici.

„Velmi si cením střeleckých výkonů svých vojáků, ale chtěl bych vyzdvihnout také vedoucího praporčíka nadrotmistra P. Ď., který nejen celou soutěž zorganizoval, ale také vložil vlastní prostředky do pořízení cen pro vojáky," konstatoval velitel roty při vyhlašování výsledků.

Po soutěži se patnáct vybraných vojáků podrobilo zkoušce k získání amerického střeleckého odznaku. Všichni vojáci splnili a získali tak americký střelecký odznak třídy expert. „Skutečnost, že jsme si vystříleli americké odznaky, je pro české vojáky samozřejmě spíše bonus, v české armádě máme zavedenou střeleckou třídnost. Za tuto formu výměny s americkými spojenci jsem ale samozřejmě rád. Zvláště jsem pak hrdý na to, že naši vojáci předvedli tak dobré výsledky. Ukazuje to, že výcvik vedeme správným směrem,“ zhodnotil situaci vedoucí praporčík roty nadrotmistr P. Ď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…