Armáda ČR: Vzdušné síly zahájily klíčové cvičení pro ochranu vzdušného prostoru

30.08.2023 16:08 | Tisková zpráva

V pondělí odstartovalo dvoutýdenní národní cvičení vzdušných sil Odolné nebe. Prověří a zdokonalí plánování a řízení operací a samotné systémy velení a řízení. Zapojí se do něj více než čtyři sta vojáků ze všech složek Vzdušných sil AČR a desítky kusů techniky. Do cvičení se zapojí i složky IZS.

Armáda ČR: Vzdušné síly zahájily klíčové cvičení pro ochranu vzdušného prostoru
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Odolné nebe je testem tzv. národního posilového systému protivzdušné obrany ČR, který může být aktivován k ochraně vzdušného prostoru ČR v době krize či při mimořádných situacích. Naposledy se tak stalo po útoku na WTC 11. září 2001, během pražského summitu NATO v roce 2002 či při podpisu rusko-americké odzbrojovací smlouvy START.

Při aktivaci národního posilového systému jsou kromě známých prvků povolány mj. i ostatní letouny, velitelská stanoviště leteckých základen a protivzdušné obrany, radiolokační prostředky, protiletadlové raketové systémy různých dosahů či pasivní sledovací systémy.

„Hlavním úkolem cvičení je zdokonalit schopností všech dedikovaných jednotek a štábů vyčleněných pro národní posilový systém v plnění širokého spektra úkolů se zaměřením zejména na taktické létání, obranné protivzdušné operace pozemní protivzdušné obrany, vzdušnou přepravu, blízkou leteckou podporu, operace ISR (zpravodajská a průzkumná činnost) a na sladění systému velení a řízení na operačním a taktickém stupni. Dále je to plánování a realizace společných leteckých operací typu COMAO (Composite Air Operations),“ přiblížil velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Čepelka.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Letos budou mít podle něj jednotky na programu obranu letiště Čáslav a jaderné elektrárny Temelín. Jedním z úkolů bude i provedení leteckého manévru vrtulníkovou letkou a vybudování předsunuté letecké základny (tzv. FARP) včetně adekvátní ochrany sil (tzv. Force Protection).

Cvičení má podle generála Čepelky také prověřit schopnost řídit všechny jednotky pod národním velením a v případě potřeby harmonizovat operace NATO, které se mohou dotýkat vzdušného prostoru ČR. „Velitelství vzdušných sil vyčleňuje a doplňuje svým personálem 261. středisko řízení a uvědomování (CRC – Control and Reporting Centre), které je součástí 26. pluku velení, řízení a průzkumu. V rámci cvičení plní významnou úlohu, je „mozkem“ celého cvičení, kde probíhá velení a řízení. Tento komponent, který vzniká v případě potřeby, se nazývá Národní středisko velení a řízení-ANCC (Air National Component Centre),“ vysvětlil.

První týden Odolného nebe bude výcvikový pro posádky L-159, směny CRC/SAMOC i směny ANCC. Druhý prověří fungování celého systému veleni a řízení VzS. Do cvičení jsou mimo jiné zapojeny i mimorezortní složky, včetně vyčleněných příslušníků vlady.

Cvičení se zúčastní všechny složky Vzdušných sil AČR včetně množství letecké a protivzdušné techniky.

„Ochrana našeho území je priorita. Cvičíme a snažíme se být lepší v tom, co děláme. Učíme se se z chyb a reagujeme na vzniklou situaci na východní hranici NATO. Zároveň dokazujeme, že naše schopnost plánovat, zabezpečit a zkoordinovat všechny druhy scénářů v rámci NATO je samozřejmost. Bezprostředně po Odolném nebi 2023 proběhne cvičení Ample Strike Lite (AMSE23), které volně na toto cvičení navazuje. V průběhu tohoto cvičení budeme zdokonalovat schopnosti leteckých návodčích,“ doplnil velitel vzdušných sil AČR generálmajor Petr Čepelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…