Arnika: Generálka veřejného projednávání ke spalovně v Písku

23.01.2023 12:08 | Tisková zpráva

V Městské knihovně v Písku se ve středu 18. ledna odehrála veřejná debata k plánu na stavbu spalovny, respektive takzvaného zařízení na energetické využívání odpadů (ZEVO), které má nahradit spalování uhlí v písecké teplárně. Zúčastnilo se jí kolem stovky lidí, sál byl nakonec plný a někteří účastníci museli stát nebo dokonce debatu poslouchat z prostor kavárny před sálem. Ačkoli moderátor volal po tom, aby si účastníci diskuze nechali detailnější dotazy až na veřejné projednávání záměru v rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí (EIA), které je teprve čeká, řada lidí se přesto ptala na velmi konkrétní otázky. Ty se týkaly mimo jiné nedostatků dokumentace záměru. Kromě toho proti projektu zazněla i řada zcela opodstatněných výhrad.

Arnika: Generálka veřejného projednávání ke spalovně v Písku
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Starosta Písku Michal Čapek (ANO) stavbu spalovny ve městě hned v úvodu setkání zarámoval jakožto možné řešení odpadové problematiky tváří v tvář takzvanému “zákazu skládkování” (ve skutečnosti postupnému omezování množství odpadů, které bude v budoucnosti skládkováno) a energetické problematiky vzhledem k odklonu od uhlí a nevypočitatelným cenám energií. Také ředitelka Teplárny Písek Andrea Žáková argumentovala dlouhodobě nízkými cenami za teplo a elektřinu, které prý bude teplárna obyvatelům Písku v případě stavby ZEVO schopná garantovat. V dokumentace záměru se sice zmiňuje o “stabilizace cen tepla pro odběratele”, nicméně, jak upozorňovala i řada účastníků setkání, něco takového není možné v současné situaci zaručit. 

Smrkovice, část Písku s několika stovkami obyvatel, kde by spalovna odpadů stála, navíc na distribuční soustavu teplárny připojené nejsou, takže by z její stavby a provozu nijak netěžily. Naopak by byly vystaveny pouze jejím negativním dopadům jako jsou emise. Podle Žákové by nebyl problém Smrkovice k distribuční soustavě připojit, žádné další detaily takového kroku (co by to pro obyvetele znamenalo, časový výhled atd.) jsme se však nedozvěděli. 

Písek sice od Arniky v minulosti získal Odpadového Oskara a patří mezi města, která dlouhodobě a systematicky pracují na zkvalitňování svého odpadového hospodářství, stále má ale velké rezervy, nemluvě o okolních obcích. Stavba spalovny by snahy o snížení produkce odpadů a podporu recyklace v oblasti spíše brzdila, ne-li je přímo zablokovala. O odpady, které budou v Jihočeském kraji produkovány, se již navíc uchází plánovaná spalovna odpadů v Novém Vrátě v Českých Budějovicích. Ta bude přitom tak velká, že bude dokonce překračovat kapacity odpadů, které bude možné v roce 2035 energeticky využívat. 

Místní obyvatelé vedení města vytýkali mimo jiné také to, že o projektu nebyli včas informováni, jinými slovy se o něm dozvěděli prakticky až ve chvíli, kdy začal procházet procesem EIA. Petici proti stavbě spalovny v online i fyzické verzi už podepsaly stovky z nich. Někteří z nich také opakovaně volali po vyhlášení referenda, které by o stavbě spalovny rozhodlo. Starosta Čapek v závěru debaty slíbil, že spalovna bude ve městě postavena pouze se souhlasem jeho obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…