Arnika: Metropolitní plán je protiústavní, tvrdí ministerstva. Proti dokumentu protestují nejdůležitější úřady

05.03.2019 7:34

Metropolitní plán dostal další rány. Státní úřady nešetří kritikou, podle nich je plán nezákonný a protiústavní. Společně mu vytýkají, že nechrání parky, umožní stavět věžáky, ani jasně neříká, kde budou stát bytové domy, kanceláře, obchody a veřejná vybavenost, jako školy, nemocnice nebo domovy pro seniory.

Arnika: Metropolitní plán je protiústavní, tvrdí ministerstva. Proti dokumentu protestují nejdůležitější úřady
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Na stejné chyby upozorňovala nejen Arnika, ale i další spolky, obyvatelé Prahy, památkáři, architekti, urbanisté,  ekologové a především většina městských částí. Stanoviska státních úřadů jsou ale bez výjimek závazná a Metropolitní plán se podle nich bude muset přepracovat.

Stanoviska dotčených orgánů jsme zveřejnili na www.zmenyprahy.cz/praha-zitra/spravujeme-metropolitni-plan/stanoviska-dotcenych-organu/stanoviska-na-jednom-miste

Právní posouzení stanovisek najdete na www.zmenyprahy.cz/praha-zitra/spravujeme-metropolitni-plan/stanoviska-dotcenych-organu

Ukázalo se, že úřady se strategickým dokumentem, který zásadně ovlivní budoucnost Prahy na několik dalších desítek let, vůbec nesouhlasí. Především z ministerstev životního prostředí a kultury a odboru ochrany prostředí pražského magistrátu přišla naprosto zdrcující kritika. Podle nich plán odporuje nejen stavebnímu zákonu, ale dokonce i ústavě a bude muset být přepracován k nepoznání.

Podle Ministerstva životního prostředí Metropolitní plán opomíjí zátěž z narůstající individuální dopravy vedoucí k fatálnímu zhoršení ovzduší v hlavním městě a zdraví obyvatel. Také zcela ignoruje adaptační strategii, která má Prahu připravit na změny klimatu. To je přitom jedno ze zásadních témat ve všech evropských metropolích.

Ministerstvu kultury vadí, jak Metropolitní plán bude regulovat výškové budovy. Dokument například povoluje stavět věžáky o výšce více než 100 metrů, a Praze proto hrozí vyškrtnutí ze seznamů UNESCO. Ministerstvo životního prostředí plánu vytýká, že dostatečně nechrání zemědělskou půdu před zástavbou. Proti plánu se postavili dokonce i úředníci z odboru ochrany prostředí nebo krizového managementu Magistrátu hlavního města Prahy.

„S tak tvrdou kritikou státních úřadů jde do tuhého. Institut plánování a rozvoje ze zákona nesmí brát výhrady ministerstev na lehkou váhu a bude muset Metropolitní plán od základů přepracovat. Jinak by mohl Metropolitní plán zrušit soud a Praha se ocitne bez územního plánu,“ říká Václav Orcígr z Arniky.

Arnika se 6. března 2019 sejde kvůli stanoviskům státních úřadů k Metropolitnímu plánu s náměstkem pro územní rozvoj Petrem Hlaváčkem. Na schůzce společně projednají řešení krizové situace a způsoby, jak se magistrát se stanovisky vypořádá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…