Arnika: Na srbském trhu obsahuje téměř třetina testovaných výrobků z měkkého plastu toxické látky

17.12.2020 18:37

Ftaláty, které jsou legislativou EU v koncentracích vyšších než 0,1 % zakázány, byly nalezeny v téměř třetině testovaných produktů ze srbského trhu (10 z 36 produktů). Tato alarmující zjištění byla odhalena v rámci společného projektu zaměřeného na regulaci ftalátů v Srbsku. Projekt je realizován srbskou nevládní organizací ALHem a českou nevládní organizací Arnika.

Arnika: Na srbském trhu obsahuje téměř třetina testovaných výrobků z měkkého plastu toxické látky
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Ftaláty, většinou používané jako změkčovadla plastů navzdory jejich toxickým účinkům na lidské zdraví, byly nalezeny v různých plastových výrobcích, jako např. školní taška, dívčí kabelka, pláštěnka, dětské pantofle, dámská kosmetická taštička z PVC, plachta z PVC, imitace kůže, PVC tapety a podložky do auta. Tyto výrobky byly zakoupeny ve známých obchodech a byly vyrobeny převážně v EU a také domácími výrobci s registrovanými ochrannými známkami. U některých produktů byly koncentrace ftalátů až 18 % z celkové hmotnosti produktu.

„Je alarmující, že se ftaláty nacházejí v produktech používaných většinou dětmi a mladými lidmi. Kromě toho byly čtyři analyzované ftaláty objeveny v surových materiálech, jako je PVC tkanina a PVC napodobenina kůže, a to v poměrně vysokých koncentracích. Použití těchto materiálů ve výrobcích znamená významné zatížení spotřebitelů, zejména dětí, a má negativní vliv na jejich zdraví,“ vysvětluje Valentina Mart, hlavní autorka výzkumu z organizace ALHem – Alternativa za bezbednije hemikalije.

Hlavním cílem projektu je urychlit v Srbsku legislativní proces vedoucí k omezení ftalátů a všech ostatních zakázaných látek podle nařízení REACH, jako je tomu již v zemích EU, což by vedlo k lepší ochraně srbských spotřebitelů. „Na vyžádání jsou jak výrobci, tak maloobchodníci povinni poskytnout informace o tom, zda jejich výrobky obsahují látky vzbuzující mimořádné obavy (substances of very high concern, SVHC), kam patří také ftaláty. Právo na informace je zakotveno v nařízení REACH i v srbském zákoně o chemických látkách. Odhalení toxických ftalátů ve spotřebním zboží a následný tlak spotřebitelů na získávání informací o přítomnosti SVHC v produktech v konečném důsledku motivují společnosti k nahrazení toxických látek bezpečnějšími alternativami,“ zdůrazňuje Karolína Brabcová, expertka společnosti Arnika na toxické látky.

Kromě samotné analýzy ftalátů ve spotřebních výrobcích projekt zkoumal i plnění povinnosti společností informovat spotřebitele o přítomnosti látek vzbuzujících mimořádné obavy. „Výrobcům a maloobchodníkům jsme žádosti odeslali, ale žádné informace o výskytu ftalátů jsme neobdrželi, přestože 10 vzorků obsahovalo ftaláty v koncentracích nad 0,1 %. S ohledem na nebezpečné vlastnosti těchto látek by povinnost komunikovat o SVHC v rámci dodavatelského řetězce měla být prioritou příslušných orgánů. Legislativa v Srbsku týkající se chemických látek, zejména omezení a nakládání s látkami SVHC, by měla být plně harmonizována s legislativou EU,“ varuje Mart.

Podobná je však situace i v České republice. Arnika provádí podobné analýzy zboží z PVC pravidelně. Naposledy loni našla ftaláty ve vánočních stromcích z PVC a ve vánočních řetězech s elektrickými světélky. Od července letošního roku jsou ale čeští spotřebitelé chránění přísnější evropskou legislativou, která zakazuje výrobky obsahující nejběžnější ftaláty uvádět na trh.

Abychom se vyvarovali riziku nákupu produktů obsahujících nebezpečné látky, odborníci doporučují vyhýbat se výrobkům z PVC. Materiál z PVC může obsahovat změkčovadla včetně ftalátů. K odesílání žádostí maloobchodníkům či výrobcům o informace, jestli dané produkty obsahují látky vzbuzující mimořádné obavy, lze využívat aplikaci Scan4Chem, která je dostupná i v českém jazyce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…