Asociace exportérů: Čísla za první pololetí hovoří jasně – českému exportu se daří

06.08.2014 12:41

Podle dnes zveřejněných čísel skončil v červnu zahraniční obchod v národním pojetí přebytkem 19,1 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 4,1 mld. Kč. Vývoz se meziročně zvýšil o 12,9 % (na 263,1 mld. Kč) a dovoz o 11,9 % (na 244,0 mld. Kč).

Asociace exportérů: Čísla za první pololetí hovoří jasně – českému exportu se daří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pro doplnění: Podle přeshraniční statistiky vzrostl vývoz v květnu o 15,0 % a dovoz o 13,7 %.

Velmi dobrá červnová čísla exportu potvrdila výbornou kondici českého vývozu. V prvním pololetí letošního roku dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 104,3 mld. Kč, což představovalo meziroční zvýšení o 27,0 mld. Kč. Vývoz stoupl od začátku roku meziročně o 13,5 %. Například jenom do eurozóny vyvezli čeští exportéři za prvních šest měsíců letošního roku zboží v celkové hodnotě jednoho bilionu korun. Za stejné období loňského roku to bylo “pouze“ necelých 900 miliard korun (přesněji 877,7 miliard Kč). Již standardním tahounem exportu byly dopravní prostředky a stroje, jejichž vývoz rostl meziročně dvouciferným tempem (o 16,9 %), jenom hodnota vyvezených silničních vozidel přitom stoupla o 9,4 mld. Kč.

Očekáváme, že si český export udrží růstovou dynamiku i v druhé polovině letošního roku a dočkáme se rekordního přebytku. Nicméně nesmíme zapomínat na skutečnost, že v závěru letošního roku přestane působit pozitivní dopad měnové intervence ČNB do nominálních výsledků zahraničního obchodu v korunovém vyjádření.

Jiří F. Grund
předseda Asociace exportérů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…