Asociace malých a středních podniků a živnostníků představila Národní program pro gastronomii

07.10.2020 7:34

Národní program pro gastronomii obsahuje čtyři krátkodobá opatření, která mají přinést rychlou pomoc, a pět střednědobých, která zajistí potřebný rozvoj sektoru do budoucna.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků představila Národní program pro gastronomii
Foto: amsp.cz
Popisek: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

„Aktuální situace v gastronomii je bez přehánění kritická. Po lednu a únoru, které jsou tradičně nejslabší měsíce v roce, přišlo tříměsíční uzavření hospod následované ekonomicky podprůměrným létem. Tržby hospod a restaurací se v období leden-červenec meziročně propadly o 30 mld. korun. Proto jsme se rozhodli připravit ucelený program na podporu gastronomie, který může provozovatelům pomoci jak v aktuální situaci, tak ve střednědobém rozvoji sektoru,“ říká Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace AMSP ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.

Národní program pro gastronomii obsahuje čtyři krátkodobá opatření, která mají přinést rychlou pomoc, a pět střednědobých, která zajistí potřebný rozvoj sektoru do budoucna.

Prodloužení programu Antivirus do konce roku, případně urychlené zavedení kurzarbeitu
Prodloužení programů na podporu zaměstnanosti v sektoru gastronomie min. do konce roku 2020.
Nastavení podmínek kurzarbeitu tak, aby zohledňovaly i potřeby gastronomie.
Dočasné snížení DPH na stravovací služby na 5 %
Dočasné snížení DPH na stravovací služby a podávání nápojů na 5 % do konce 2021.
Toto opatření podporuje Evropská komise a zavedly ho např. Německo nebo Rakousko.
Marketingová kampaň na podporu gastronomie ve výši 150 mil. Kč
Alokování části 500 mil. Kč marketingového rozpočtu MMR na přímou podporu návštěvnosti gastronomických provozů.
Nepřímá podpora přes hotely a lázně bude mít velmi limitované dopady.
Dotační programy z fondu obnovy EU na rozvoj gastronomie
Pandemie „vymazala“ gastronomům veškeré prostředky na rozvoj a inovace, což bude mít dlouhodobé dopady na sektor.
Potřebujeme speciální dotační tituly na rozvoj gastronomie.
Harmonizace sazeb DPH ve stravovacích službách
Sjednocení sazeb v gastronomii na 10 % včetně rostoucího podílu služeb typu „take away“.
Podpora vzdělávání v gastronomii
Marketingová podpora renomé oboru pro zvýšení atraktivity pro budoucí zaměstnance.
Dlouhodobé programy podpory vzdělávání v gastronomii.
Legalizace spropitného
Spropitné je důležitým příjmem zaměstnanců v gastronomii.
Jeho legalizace jim přinese větší jistotu a podpoří zájem o práci v gastronomii.
Legislativní rámec kontrol odvětví
Jasný a přehledný systém kontrol výkonu gastronomické činnosti.
Podpora flexibility práce v gastronomii
Hledání možností na zvýšení flexibility zaměstnanosti v sektoru.
Podpora přílivu zaměstnanců ze zahraničí.

„Gastronomie, stejně jako hotely a lázně, potřebuje pomoc vlády, jinak hrozí krachy a propuštění až 40 000 zaměstnanců. V sázce je také podnikání a živobytí desítek tisíc podnikatelů, kteří postupně ztrácejí motivaci a ochotu provozovat za současné situace hospody a restaurace,“ říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Jsme rádi, že Vláda ČR, které jsme náš program v minulých dnech představili, se s námi shodla jak na potřebě separátního programu pro sektor gastronomie, tak na smysluplnosti jednotlivých návrhů. Detailní jednání nad jednotlivými body budou pokračovat s relevantními ministerstvy v následujících týdnech.“

Bezpečná restaurace

Gastronomie se aktuálně potýká ještě s jedním problémem, a to je strach. Češi nasadili roušky, omezila se provozní doba gastronomických podniků a pro řadu lidí je to signál, že hospoda není bezpečným místem.

„Zkrácení provozní doby o 2 hodiny se může zdát jako nevýznamné, ale restaurace tím mohou přijít o 20-30 % tržeb. Část propadu je způsobená samotným zkrácením provozní doby, ale stejně tak je důležitý strach lidí, kteří v současné situaci raději návštěvu restaurace vynechají,“ říká za gastronomy Luboš Kastner. „Na druhou stranu musíme ocenit přístup ministerstva zdravotnictví pod novým ministrem Prymulou. Konečně se s námi někdo baví a zajímají ho naše názory. Věříme, že se nám v blízké době podaří posunout otevírací dobu alespoň o hodinu na námi doporučených 23:00. Na oplátku nabízíme pomoc s prosazováním zásad bezpečného provozu restaurací.“

AMSP ČR společně s dalšími partnery připravuje inovovaný program Bezpečná restaurace, který má   sjednotit hygienická a další pravidla pro zajištění bezpečnosti gastronomických provozů. Současně pomůže restauracím a hospodám v informování o platných pravidlech a zvýší jejich dodržování ze strany hostů. Cílem je udržet podniky i nadále bezpečné, aby si lidé mohli bez obav zajít na pivo, na oběd nebo na večeři. Podle dostupných epidemiologických dat nepatří gastronomie mezi riziková místa. Ukazuje to i šíření nákazy mezi zaměstnanci v gastronomii, které je velmi nízké přesto, že sektor zaměstnává 150 000 lidí.

Aktuální situace v gastronomii

Tržby hospod a restaurací se v období leden-červenec meziročně propadly o 32 %, což představuje 30 mld. korun. Do konce roku se toto číslo bez dalších restriktivních opatření dle odhadů zvýší na 45-50 miliard. Většina provozovatelů zakončí letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun.

Nejhorší situace je v Praze a Karlových Varech, kde reálně hrozí krach 30-40 % podniků, nicméně obdobně velké propady tržeb zaznamenal sektor také v Jihomoravském, Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Gastronomie, to je 40.000 malých a středních podnikatelů, kteří provozují hospody a restaurace po celém Česku. Přímo zaměstnávají přes 150.000 lidí (třikrát více než hotely a lázně) a v návazných odvětvích podporují pracovní místa pro dalších až 140.000 lidí.

„Česká hospoda byla, je a věřme, že i v budoucnu zůstane centrem společenského života ve městech a na vesnicích. Když se vám ze dne na den propadnou prodeje o třicet, padesát i více procent, není to legrace,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Proto jsme se rozhodli podpořit Národní program pro gastronomii. Kromě finanční pomoci potřebuje sektor také morální a reputační vzpruhu. Hospody a restaurace, i za podpory pivovarů, dělají vše pro zajištění bezpečnosti svých provozů. Lidé se proto nemusí bát navštívit svou oblíbenou restauraci nebo hospodu.“

Už v průběhu první vlny COVID-19 byla gastronomie společně s hotelnictvím, lázeňstvím, pořadateli kulturních a sportovních akcí, nejhůře zasaženým sektorem české ekonomiky. Stejně jako ostatní zmíněné sektory i gastronomie potřebuje speciální podpůrné programy, které jí umožní přežít současnou kritickou situaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…