Atommaš: Nádoba reaktoru MBIR úspěšně absolvovala zkoušky

25.09.2019 19:38

V podniku společnosti Atommaš (součást strojírenské divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) byly úspěšně provedeny zkoušky těsnosti reaktorové nádoby víceúčelového výzkumného rychlého reaktoru MBIR. Jde o klíčovou fázi výroby této komponenty.

Atommaš: Nádoba reaktoru MBIR úspěšně absolvovala zkoušky
Foto: Atommaš
Popisek: Nádoba reaktoru MBIR na výrobní hale Atommaše

Během hydraulických zkoušek byla nádoba naplněna speciální vodou při tlaku 14 atmosfér (zhruba sedmkrát více než je tlak v pneumatikách osobního automobilu). Celkem bylo použito zhruba 80 tun vody. Během vakuových zkoušek byl z nádoby vyčerpán vzduch, až bylo dosaženo tlaku 13 Pa. Podtlak byl udržován 30 minut. Zkoušky potvrdily pevnost konstrukčního materiálu a kvalitu svarů. V nejbližší době bude k nádobě MBIR přivařeno speciální pouzdro a pak bude připravena na závěrečnou fázi výrobního cyklu – kontrolní sestavení s vnitřními částmi.

Víceúčelový výzkumný rychlý reaktor MBIR se staví v Dimitrovgradě v areálu výzkumného ústavu NIIAR a stane se nejvýkonnějším výzkumným reaktorem na světě. Tepelný výkon reaktoru, který je chlazen sodíkem, dosahuje 150 MW. Unikátní technické charakteristiky reaktoru MBIR umožní řešit široké spektrum výzkumných úkolů, které pomohou vytvořit nová konkurenceschopná a bezpečná jaderná energetická zařízení, včetně rychlých reaktorů pro uzavírání jaderného palivového cyklu. MBIR několikanásobně zkrátí trvání prováděných experimentů ve srovnání se stávajícími výzkumnými reaktory.

Do projektu je zapojen také český průmysl. Inženýringová společnost EGP Invest z Uherského Brodu (dnes divize Energoprojekt Praha společnosti ÚJV Řež) dodala Rosatomu v roce 2013 projekt strojovny s vyvedením výkonu. Spolupráce mezi EGP Invest a projekčním ústavem Atomprojekt, ze struktury Rosatomu, byla o rok později dále rozšířena o oblast radioaktivních odpadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

7:02 Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

Ústecký kraj v uplynulých deseti letech úzce spolupracoval s regionem srbského Banátu. V letošním ro…