BESIP: Česká republika získala na evropském finále dopravní soutěže bronz

28.09.2023 7:14 | Tisková zpráva

Česká republika dosáhla i letos na mezinárodní úrovni dalšího velkého úspěchu – na evropském finále dopravní soutěže mladých cyklistů obhájila bronzové medaile, a zařadila se tak mezi nejúspěšnější evropské státy v oblasti dopravní výchovy.

BESIP: Česká republika získala na evropském finále dopravní soutěže bronz
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

Letošní již 36. ročník evropského finále „Dopravní soutěže mladých cyklistů“ ETEC (European Traffic Education Contest) proběhl ve dnech 22. – 25. 9. 2023 v Černé Hoře, ve městě Bar. Soutěž se tradičně konala pod záštitou Mezinárodní automobilové federace (FIA).

Evropského finále se tento rok zúčastnilo celkem 19 cyklistických smíšených družstev z celé Evropy. Českou republiku reprezentovala dvě nejúspěšnější družstva z letošního celostátního finále Dopravní soutěže mladých cyklistů, a to družstvo základní školy Medlov z Olomouckého kraje (startující pod hlavičkou Autoklubu ČR) a družstvo základní školy Černošín z Plzeňského kraje (startujícího pod hlavičkou Ústředního auto moto klubu). Bronzové družstvo ZŠ Medlov doplnilo družstvo ZŠ Černošín pěkným devátým místem.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11912 lidí

Celkově touto postupovou soutěží projde každoročně v ČR přibližně 3500 dětí

Evropské finále zahrnovalo celkem dvě dovednostní praktické disciplíny – „Jízdy zručnosti“, které byly sestaveny v různých stupních obtížnosti. Náročnou individuální praktickou disciplínou byl tzv. „Labyrint“ – časově limitovaný průjezd dopravním hřištěm s dopravním značením. Do soutěže byla letos zařazena také disciplína „Hazard perception“ spočívající v simulaci průjezdu městem ve 3D cyklo brýlích a odhalování potenciálních rizikových situací v dopravě z pohledu cyklisty. Teoretické znalosti soutěžících prověřil test z pravidel silničního provozu. Soutěž oživila i kreativní týmová disciplína ve zdobení cyklistických přileb.

Naši reprezentanti byli dobře připraveni z nymburského sportovního kempu

Obě družstva, startující v evropském kole pod hlavičkou českých autoklubů ÚAMK a AČR, byla na soutěž výborně připravena jak po teoretické, tak zejména po praktické stránce. Všechny děti, vč. jejich pedagogů a trenérů, se na konci srpna zúčastnily týdenního přípravného soustředění ve sportovním centru Nymburk, kde pod vedením zkušeného lektorského týmu pilovaly jak technické dovednostní disciplíny, tak teoretickou přípravu z oblasti bezpečnosti silničního provozu.

Děkujeme za skvělou reprezentaci České republiky všem zúčastněným dětem, jejich pedagogům, trenérům i lektorům, kteří se zasloužili o letošní výborný výsledek na této evropské soutěži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

7:02 Správy železnic: Po pravém břehu Labe se pojede rychleji, zruší se všechny přejezdy

Rekonstrukce více než 30 kilometrů dlouhého úseku mezi Lysou nad Labem a Mělníkem má svého projektan…