BESIP: Vidět… a být viděn

27.11.2012 15:25

Vidět a být viděn, to je základní pravidlo, kterého by se měl držet každý chodec a cyklista. Zejména v tomto období, kdy je zhoršená viditelnost. Řidiči vozidel mají za povinnost používat světla, ale co chodci? Ti by měli v každém případě používat reflexní prvky. Mohou tak zachránit život svůj i život řidičů.

BESIP: Vidět… a být viděn
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

V roce 2011 bylo při nehodách usmrceno celkem 156 chodců. Z tohoto počtu zahynulo v nočních hodinách 92 osob, což je o 18 více než v předchozím roce. Zahraniční zkušenosti však dokazují, že přibližně deset procent chodců by mohlo žít, kdyby na sobě měli reflexní materiály. „Reflexní prvky mohou za zhoršené viditelnosti snížit účast chodce na smrtelné nehodě až desetkrát. Proto je velmi důležité, aby chodci i cyklisti používali reflexní elementy, které jednoznačně zvýší bezpečnost silničního provozu,“ říká vedoucí oddělení BESIP Roman Budský. Že takové prvky mají své opodstatnění, vědí i v Estonsku. Zatímco tam bylo v roce 1999 usmrceno 47 chodců, v roce 2010 již jen sedm! Jistě k tomu přispěla skutečnost, že byla v tomto období povinnost nosit reflexní materiály.

Estonsko však není v Evropě jediné. Tuto povinnost mají například i chodci ve skandinávských zemích, ve Španělsku či vedle u sousedů na Slovensku. Dle slov ředitele dopravní policie Leoše Tržila by taková povinnost měla být i u nás. „Statistiky jasně prokazují, že každým rokem zemře zbytečně na silnicích několik chodců, a to jen proto, že nebyli dostatečně vidět. I proto je snahou dopravní policie změnit zákon o silničním provozu tak, aby tato povinnost byla akceptována i u nás,“ řekl Leoš Tržil.

Problematice viditelnosti chodců a cyklistů se dlouhodobě věnují BESIP i dopravní policie. V rámci nového dopravně bezpečnostního pořadu BESIPKY byl v České televizi odvysílán díl věnovaný této problematice. 27. listopadu 2012 byla také spuštěna 14denní rozhlasová soutěž na Radiu Hey! poskytující informace o významu reflexních prvků pro chodce a cyklisty za snížené viditelnosti. Ceny do soutěže poskytly firmy ALTIMA Brno a AM Cygnet COMPANY Praha. Prevenci se též věnuje i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR. Ta stejně jako loni podpořila akce zaměřené pro zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů na silnici. „Věříme, že 6 000 reflexních pásek, které jsme poskytli dopravním policistům, a ti je budou rozdávat chodcům a cyklistům, přispěje k úbytku dopravních úrazů či dokonce k záchraně životů,“ uvedla tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny MV ČR Hana Kadečková. Zmínit je také třeba několik desítek preventivních akcí pořádaných od konce října jak dopravní policií, tak krajskými koordinátory BESIP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…