Bisnote: Již tisícovka firem má základní kapitál 1 KČ

03.09.2014 10:33

Více než tisícovka tuzemských firem má základní kapitál ve výši jedné koruny. To umožňuje zákon o obchodních korporacích platný od začátku letošního roku, na základě kterého mohou podnikatelé zakládat společnosti s ručením omezeným s minimálním základním kapitálem. Podnikatelé tuto změnu hojně využívají – 64 % s.r.o, které vznikly od 1. 1. 2014 do 30. 6. 2014, má zapsaný kapitál nižší než 200 000 Kč. Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Bisnote: Již tisícovka firem má základní kapitál 1 KČ
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Zákon o obchodních korporacích stanovuje minimální výši základního kapitálu u společností s ručením omezeným na jednu korunu, a současně přináší větší odpovědnost jednatelů. Soud na návrh insolvenčního správce či věřitele může rozhodnout o vzniku ručení jednatele za závazky společnosti, pokud jednatel věděl, měl nebo mohl vědět, že hrozí úpadek a neučinil v rozporu s péčí řádného hospodáře vše potřebné a rozumně předpokládatelné k jeho odvrácení,“ vysvětluje analytik Bisnode Michal Řičař.

Do konce roku 2013 byla minimální výše základního kapitálu u s.r.o. stanovena na 200 000 Kč. Za prvním šest měsíců letošního roku, kdy mohou firmy podle zákona o obchodních korporacích vznikat se základním kapitálem nižším, této možnosti využívá většina z nich. 68 % společností s ručením omezeným (7 917), které byly letos registrovány, má základní kapitál nižší než 200 000 Kč, a 8,3 % (1 023) ve výši jedné koruny. U necelé třetiny letos založených firem podnikatelé zvolili základní kapitál ve výši 200 000 Kč, a jen 3,6 % (438) s.r.o. má základní kapitál vyšší než 200 000 Kč.


Zdroj: Bisnode

Společnost s ručením omezeným se stala více dostupnou formou pro mikropodnikání

„Zákon o obchodních korporacích je spíše faktickou reflexí aktuálního podnikatelského prostředí. Zákonodárce zmírnil kapitálové nároky na základní kapitál. V předchozí „formě“ s.r.o. stačilo založit firmu, složit 200 000 Kč na základní kapitál, a následně podnikatel mohl tyto prostředky vybrat a využít na firemní záležitosti. Nebylo tedy zajištěno, že firma má neustále k dispozici celou výši základního kapitálu. Společnost s ručením omezeným tak mohla disponovat milióny, stejně jako nulovým majetkem. Tento stav se změnou zákona nemění a s.r.o. se naopak stala více dostupnou formou pro mikropodnikání,“ hodnotí dopady nové legislativní úpravy analytik Bisnode.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…