ČČK: Mezinárodní výbor Červeného kříže je nadále extrémně znepokojen osudem rukojmí, držených v Gaze

16.02.2024 13:21 | Tisková zpráva

Mezinárodní výbor Červeného kříže je nadále extrémně znepokojen osudem rukojmí, kteří jsou v Gaze zadržováni déle než čtyři měsíce, jejichž životy a podmínky, v nichž jsou zadržovány, jsou neznámé. Kromě strastí, která zažívají sama rukojmí, trpí jejich rodiny, když čekají na zprávy o svých blízkých.

ČČK: Mezinárodní výbor Červeného kříže je nadále extrémně znepokojen osudem rukojmí, držených v Gaze
Foto: ČČK
Popisek: Český červený kříž - logo

Braní rukojmí je podle mezinárodního humanitárního práva přísně zakázáno. Od prvního dne vyzývá MVČK jak veřejně tak při jednáních „za zavřenými dveřmi“ k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění všech rukojmích.

Od prvního dne a od té doby nepřetržitě MVČK požaduje možnost rukojmí navštívit, zkontrolovat jejich stav, poskytnout lékařskou péči a umožnit komunikaci s jejich rodinami.

Politické dohody umožnily propuštění více než 100 rukojmích a MVČK zde naplnil roli neutrálního prostředníka, kterému obě strany důvěřovaly při přesunu lidí domů.

MVČK bude nadále požadovat bezpodmínečné propuštění všech zbývajících rukojmích, uvědomuje si však skutečnost, že bez politické dohody je to nepravděpodobné. Takové politické dohody jsou často jediným způsobem, jak se vypořádat s neřešitelnými cykly násilí. MVČK by uvítal dohodu, která umožní návrat rukojmí domů k jejich rodinám a poskytne pomoc všem lidem zasaženým konfliktem. Je stále připraven plnit svou roli neutrálního prostředníka při uskutečňování humanitárních aspektů takové dohody.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí

* * *

Co říká toto stanovisko?

MVČK sděluje, že dochází hned ke dvojímu hrubému porušení mezinárodního humanitárního práva.

Tím prvním je samo braní rukojmí. Musí proto být bezpodmínečně propuštěna. Tím druhým je fakt, že dosud nebyl Červenému kříži umožněn přístup k těmto lidem – mezinárodní humanitární právo totiž dává MVČK oprávnění navštěvovat všechny osoby, které jsou zadržovány v souvislosti s ozbrojeným konfliktem. Ti, kdo je zadržují, mají povinnost tyto návštěvy umožnit.

I přes důrazné vznášení těchto požadavků Červeným kříže od prvního dne není v tomto bodě mezinárodní humanitární právo respektováno. Umožnění přístupu k rukojmím čí jejich propuštění jen na základě tlaku Červeného kříže, bez zásahu politiků, je již nepravděpodobné. Musí tedy nastoupit ti, kteří mají sílu – a povinnost – mezinárodní právo vynutit.

Všechny státy – Českou republiku nevyjímaje – se zavázaly, že budou za všech okolností zajišťovat naplnění Ženevských úmluv, tedy že užijí všechny účinné prostředky, kterými mohou působit, aby přiměly všechny ty, kdo tak nečiní, k dodržování humanitárního práva.

Nyní je tedy povinností politiků, aby státy přiměly palestinské skupiny, zadržující izraelská rukojmí, aby je propustily, a než se tak stane, aby k nim umožnily přístup Červenému kříži. Psali jsme o tom již v prosinci 2023 ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…