ČD Lounge v Ostravě je zasvěcena manželům Zátopkovým

12.06.2017 22:22

Manželům Zátopkovým, siru Nicholasi Wintonovi, nebo staviteli železnic Janu Pernerovi – těm všem a dalším se národní dopravce rozhodl zasvětit salonky ČD Lounge na nádražích. Cestující tak mají příležitost prohlédnout si ukázky z díla významných osobností, dozvědět se něco o jejich životě a při čekání si také užijí většího komfortu. České dráhy vylepšily v těchto moderních čekárnách dětské koutky, k dispozici jsou nabíjecí panely nebo Wi-Fi připojení.

ČD Lounge v Ostravě je zasvěcena manželům Zátopkovým
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy otevřely síť šestice VIP čekáren ČD Lounge už před dvanácti lety. Zákazníci si v nich můžou před cestou odpočinout, nebo se občerstvit. Dříve byly tyto salonky primárně určeny cestujícím vlaků SC Pendolino, nicméně národní dopravce zareagoval na poptávku a dveře těchto čekáren otevřel i lidem cestujícím v dalších vlacích vyšší kvality. Oddělená a moderní čekárna nenabízí jen klid, ale přidává i bezplatný přístup k internetu pomocí nové spolehlivější technologie Wi-Fi, dětský koutek, elektrické zásuvky a ve většině případů i toaletu a přebalovací pult. Všechny ČD Lounge jsou navíc klimatizované, samozřejmostí jsou displeje s časy odjezdů a pravidelný, či stálý dozor zaměstnanců ČD.

„Chceme, aby ČD Lounge nabízely zákazníkům kromě pohodlí při čekání na vlak i něco navíc. S rozšiřující se klientelou také měníme i design celého prostoru a vybrali jsme osobnosti spjaté s železnicí nebo regionem. V Ostravě padla volba na nejslavnější atletický pár všech dob – manžele Zátopkovi. Oba se narodili ve stejný den a rok na severu Moravy – Dana ve Fryštátě, Emil v Kopřivnici. Celý svět udivovali nejen svými sportovními výkony, jejich dvě zlaté medaile v jeden den na jedné olympiádě, jsou legendární, ale i tím, že spolu prožili krásných 52 let,“ vysvětluje krok národního dopravce Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah zodpovědný za osobní dopravu.

V listopadu loňského roku už zástupci Českých drah, města Brna, Jihomoravského kraje a rodiny autora zasvětili ČD Lounge v Brně grafikovi a ilustrátorovi Jiřímu Boudovi. V dubnu tohoto roku následovala pardubická VIP čekárna, která patří staviteli železnic Janu Pernerovi. Minulý týden (6. 6. 2017) se pak pro zákazníky otevřel salonek v Praze na hlavním nádraží zasvěcený siru Nicolasi Wintonovi. „Národní dopravce tak nabídne před začátkem letní sezóny svým zákazníkům na hlavních nádražích České republiky nové a kvalitnější služby.“ dodává Michal Štěpán.

Kdo byli Dana a Emil Zátopkovi

Slavnější z manželského páru, Emil Zátopek, se stal prvním člověkem na světě, který uběhl trať 10 km pod 29 minut (1. června 1954 v Bruselu) a trať 20 km pod jednu hodinu (29. září 1951 ve Staré Boleslavi). Celkem vytvořil třináct světových rekordů na kilometrových a pět na mílových tratích. Nejvíce proslul během olympijských her 1952 v Helsinkách, kde vyhrál běh na 5 km, 10 km a dokonce i maratón, který tehdy běžel poprvé v životě. V každé z těchto disciplín tehdy zároveň ustavil nový olympijský rekord. Tento „trojboj“ se dodnes žádnému vytrvalci nepodařilo zopakovat. Jeho žena Dana svého největšího úspěchu dosáhla také na olympijských hrách v Helsinkách. V den vítězství svého manžela v běhu na 5 km zvítězila v hodu oštěpem za hranici padesáti metrů (50,47 m). Dále byla mnohonásobná mistryně republiky, mistryně Evropy (1954 a 1958) a v roce 1958 překonala světový rekord. Na olympiádě v Římě (1960) pak získala stříbrnou medaili.

Kdo může využít služeb ČD Lounge

  • cestující s platnou jízdenkou pro 1. třídu
  • cestující s platnou jízdenkou pro 2. třídu společně s místenkou pro vlak vyšší kvality (railjet, SuperCity, EC, IC, EN, Ex, Rx) nebo místenkou SC či railjet business nebo lůžkovým či lehátkovým příplatkem pro vlak vyšší kvality
  • cestující se zákaznickou aplikací IN 100 nebo IN Business na In Kartě
  • cestující s dětmi do 10 let
  • těhotné ženy
  • cestující s platným průkazem ZTP nebo ZTP/P

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…