ČD: Unikátní „Prezidentský vlak“ zamíří v polovině srpna do Karlových Varů

10.08.2018 9:46

Jedinečnou příležitost prohlédnout si několik historických salónních vozů československých prezidentů budou mít obyvatelé Karlových Varů a Karlovarského kraje ve dnech 13. a 14. srpna.

ČD: Unikátní „Prezidentský vlak“ zamíří v polovině srpna do Karlových Varů
Foto: red
Popisek: ČD - logo

„Velmi jsem usilovala o to, aby Prezidentský vlak mohli vidět i lidé v Karlovarském kraji a jsem ráda, že se to nakonec podařilo. Chceme, aby si výstavu prohlédli nejen rodiče s dětmi a další zájemci, ale ve spolupráci s Českými drahami bude také vypraven zvláštní vlak, který až k »prezidentské soupravě« doveze zdarma přihlášené seniory z našich krajských domovů a seniorských klubů, kteří se o expozici zajímají,“ vysvětlila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Prezidentský vlak si budou moci prohlédnout zájemci na tzv. horním nádraží v Karlových Varech v pondělí 13. srpna od 13 do 18 hodin a v úterý 14. srpna od 10 do 18 hodin. Celá jedinečná akce se uskutečňuje u příležitosti 100 let vzniku Československé republiky v roce 1918. Připravilo ji Národní technické muzeum ve spolupráci s národním dopravcem Českými drahami a Železnicemi Slovenské republiky. České dráhy jízdu Prezidentského vlaku zahrnuly do většího projektu s heslem „100 let spolu“, který připomíná v různých koutech Čech, Moravy a Slezska činnost národního dopravce od vzniku republiky.

„Jako národní dopravce chceme široké veřejnosti připomenout, že železnice hrála v historii samostatné Československé republiky velice významnou roli. Proto jsme se stali partnerem tohoto atraktivního projektu a zároveň do něj vložili i své dlouholeté zkušenosti. Zajišťujeme samotnou jízdu vlaku po republice a zároveň jsme rozšířili soupravu o Masarykův salónní vůz, který je ve vlastnictví Českých drah,“ uvedl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Od císařského vozu po socialistickou unifikaci

Expozice „Prezidentského vlaku“ je sestavena ze tří salonních vozů a jednoho historického osobního vozu z 30. let minulého století, ve kterém je připravena výstava o jednotlivých vagónech v soupravě i o různých cestách prezidentů Československa od roku 1918 prakticky do současnosti.

Nejstarším vozem v soupravě je salónní vůz původně dodaný pro cesty následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este. Jeho zvláštností jsou zvláštní lůžkové oddíly, které byly původně určeny pro jeho děti. Po roce 1918 vůz získaly Československé státní dráhy (ČSD) a sloužil pro přepravu ústavních činitelů včetně prezidentů.

Dalším unikátem je salonní vůz Aza 080 prezidenta T. G. Masaryka. Ten ho obdržel jako dar ke svým 80. narozeninám v roce 1930 a od té doby ho využíval k cestám po republice i do zahraničí. V roce 1937 byl zařazen také v pohřebním vlaku z Prahy do Lán a pak sloužil dalším československým prezidentům.

Poslední salonní vůz byl ČSD dodán v 60. let 20. století jako součást nových salonních vlaků pro státní představitele vyrobené ve vagónkách v Německé demokratické republice. Uvedený vůz využívali prezidenti Ludvík Svoboda a Gustáv Husák a později ho pro své cesty využili i další představitelé Československa a České republiky. V současnosti je stejně jako vůz Františka Ferdinanda d’Este ve sbírkách Národního technického muzea.

Další informace na www.cd.cz/100.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …