ČEZ: České jaderné elektrárny splňují mezinárodní normy v ochraně životního prostředí

07.12.2022 17:56 | Komerční článek

Jaderné elektrárny Dukovany i Temelín splňují požadavky mezinárodní normy pro řízení ochrany životního prostředí. Takový je hlavní závěr recertifikačního auditu mezinárodní společnosti Det Norske Veritas.

ČEZ: České jaderné elektrárny splňují mezinárodní normy v ochraně životního prostředí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Prestižní ekologický certifikát pro oblast řízení ochrany životního prostředí drží Dukovany nepřetržitě už od roku 2001 a temelínská elektrárna od roku 2004. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Třídenní audit Jaderné elektrárně Dukovany zahájili auditoři společně se zástupci elektrárny v pondělí. V rámci letošní kontroly se zaměřili na celý systém ochrany životního prostředí. V praxi to znamenalo prověření souladu systému s legislativou, kontrolu dokumentace, ale i to, jak ochranu životního prostředí elektrárna prakticky naplňuje při každodenním provozu. Auditoři kontrolovali i dílčí provozy jako například úpravnu chladicí vody, chemickou úpravu vody, nakládání s odpady, centrální hospodářství olejů a nafty, kanalizaci nebo systém havarijní připravenosti. „Audit prokázal shodu s požadavky normy systému řízení ochrany životního prostředí. Vedení elektrárny včetně zaměstnanců si uvědomuje rizika spojená s jednotlivými provozy a jejich dopady do životního prostředí a má je na vysoké úrovni ošetřená,“ konstatoval vedoucí týmu auditorů z mezinárodní certifikační společnosti Det Norske Veritas Zdeněk Grabmüller.

Elektrárna investuje do údržby a modernizace ročně v průměru 2 miliardy korun. ČEZ se oblasti životního prostředí v Jaderné elektrárně Dukovany věnuje dlouhodobě a do jeho ochrany investuje desítky miliónů korun. „Bezpečnost a ochrana životního prostředí jsou pro nás klíčové priority. Ročně do této oblasti investujeme desítky miliónů korun, a to nejen v souvislosti s jadernou energetikou. Takovým příkladem je největší parkoviště s fotovoltaickým zastřešením u nás, které jsme postavili v loňském roce přímo u elektrárny,“ uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

„Provádění pravidelného auditu je pro nás velmi důležitou zpětnou vazbou, díky které si můžeme potvrdit funkčnost systému v ochraně životního prostředí. V uplynulých letech se nám podařilo významně snížit vlastní spotřebu energií jak při výrobě elektřiny, tak také v nevýrobní části elektrárny a jsme připraveni v tomto nastaveném trendu nadále pokračovat,“ uvedl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Elektrárna Dukovany v uplynulých letech také významně snížila roční spotřebu pitné i surové vody, vybudovala vsakovací retenční nádrže na dešťovou vodu pro posílení hladiny spodních vod nebo zavedla podporu spolujízdy zaměstnanců a dodavatelů při cestě do práce ke snížení dopravní zátěže.

Elektrárna Dukovany je držitelem certifikátu systému řízení ochrany životního prostředí (EMS certifikát) od roku 2001. Nový certifikát má platnost tři roky. Každý rok pak elektrárna musí plnění požadavků mezinárodní normy prokázat auditorům během dílčích auditů. Na Vysočině patří mezi přední firmy, které podle auditorů Det Norske Veritas GL splňují mezinárodní ekologické požadavky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…