ČEZ: České jádro dodalo jubilejních 800 terawatthodin bezemisní elektřiny, domácnostem by stačily na půl století

12.09.2023 17:43 | Tisková zpráva

Bezemisní elektřinu, která odpovídá padesátileté spotřebě českých domácností, už vyrobily obě české jaderné elektrárny. Jubilejní výroby 800 TWh elektřiny dosáhly čtyři dukovanské a dva temelínské bloky v neděli v 17:55 hodin. Téměř čtyři desetiletí je tak „jádro“ klíčovým tuzemským energetickým zdrojem, který aktuálně kryje čtyřicet procent české spotřeby. Jeho význam by v následujících letech měl významně posílit.

ČEZ: České jádro dodalo jubilejních 800 terawatthodin bezemisní elektřiny, domácnostem by stačily na půl století
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Českým domácnostem by historická výroba jaderných elektráren vystačila na půl století. Zdravotnictví a školství pak ještě o deset let déle. Česká republika má elektřinu z jádra od května 1985, kdy byl spuštěn první dukovanský blok.

Od července 1987 pak Dukovany vyrábí elektřinu ze všech čtyř bloků. Mladší Temelín se k moravské elektrárně připojil prvním blokem v prosinci 2000, druhý blok zahájil výrobu o dva roky později. Česko se nadále řadí mezi třicítku nejvyspělejších zemí světa, které jsou schopny provozovat jaderné elektrárny.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

„Obě elektrárny průběžně modernizujeme. Výrazně jsme zlepšili bezpečnostní parametry a dokázali jsme bezpečně zvýšit jejich výkon o téměř 500 MW. Tedy jako bychom postavili další menší jaderný blok nebo uhelnou elektrárnu. To vše bez emisí a záboru půdy. A samozřejmě počítáme i s dalšími rozvojovými projekty,“ říká Daniel Beneš, generální ředitel a předseda představenstva ČEZ.

Obě stávající elektrárny bude ČEZ provozovat celkově minimálně šedesát let. V případě Dukovan to znamená minimálně dvacet let, u jihočeského Temelína dokonce čtyřicet let.

„Obě elektrárny modernizujeme a udržujeme v kondici s ohledem na předpokládaný minimálně šedesátiletý provoz. Jen letos do jejich bezpečnosti a efektivity provozu ročně investujeme téměř šest miliard korun a stále hledáme možnosti, jak zvýšit bezpečnostní parametry i naši efektivitu,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Jaderná elektrárna Dukovany od začátku provozu v roce 1985 vyrobila 501,8 TWh elektřiny. Jaderná elektrárna Temelín zahájila provoz 21. prosince 2000 a od té doby vyrobila 298,2 TWh elektřiny.

Aktuálně je v provozu pět jaderných bloků z šesti jaderných bloků. Pro výměnu paliva a bezpečnostní kontroly je od 18. srpna odstaven druhý temelínský blok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…