ČEZ ESCO hlásí další zlepšení výsledků. Tržby stouply v roce 2018 o více než čtvrtinu

25.03.2019 20:21

Finanční výsledky ČEZ ESCO se zlepšily zejména díky organickému růstu a zvětšujícímu se zájmu o produkty a služby v oblasti moderní energetiky. Vliv měly i akvizice nových společností.

ČEZ ESCO hlásí další zlepšení výsledků. Tržby stouply v roce 2018 o více než čtvrtinu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Sektor ESCO zahrnuje produkty a služby v oblasti výroby energií (fotovoltaika, kogenerace, virtuální elektrárny), distribuce (renovace tepelných sítí, výstavba rozvoden), spotřeby (EPC projekty, energetický management, regulace výroby) i provozu zařízení a jeho servisu.

Tržby společnosti ČEZ ESCO, která působí na českém a slovenském trhu, za nekomoditní produkty meziročně stouply o 27 procent, ze 4,4 miliardy korun na 5,5 miliardy. Výsledky byly taženy především silným organickým růstem. Akviziční aktivity loni probíhaly zejména na Slovensku, kde ČEZ ESCO posílilo pozici v ekologickém teplárenství v Prešově a Nových Zámcích. Projevily se i dobré výsledky společností akvírovaných v roce 2017, které se plně promítly v roce 2018.

„Naše loňské výsledky ukazují velký zájem o moderní energetiku u všech našich produktů a služeb. Více jsme utržili za instalace vzduchotechniky a klimatizací, renovaci osvětlení v průmyslu i výstavbou energetických zařízení pro externí klienty. Těší mě i rostoucí zájem o energetický management, který umožňuje sledovat a analyzovat spotřebu v objektech a navrhovat komplexní energetické úspory,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Mezi největší zakázky loňského roku patřila výstavba nové teplárny pro výrobu páry v neratovické Spolaně nebo výstavba zařízení pro výrobu chladu v závodech společností Fatra Napajedla a Benteler. Výrazným způsobem se na tržbách podílely dodávky vzduchotechniky a klimatizací, výroba a dodávky tepla nebo provoz energetických zařízení, jejich servis a údržba pro zákazníky.

„Pro řadu průmyslových klientů začíná být zajímavé outsorcování služeb spojené s provozem jejich energetických hospodářství. Kvalitních energetiků je nyní na trhu nedostatek, stejně jako ostatních technických profesí, a proto se mnohé firmy obracejí na nás, abychom jejich podniková zařízení spravovali,“ vysvětluje Čermák.

Další expanzi ESCO v budoucnu podpoří i čerstvé celoevropské cíle. Loni schválené závazky v oblasti energetické účinnosti stanovují, že EU sníží do roku 2030 spotřebu energií o 32,5 procenta. To je velkou příležitostí jak pro moderní energetická řešení v průmyslu, tak například pro projekty energetických úspor formou EPC v obcích a veřejných budovách, kdy dodavatel zákazníkovi přímo ve smlouvě garantuje výši úspor a investice se splácí z peněz ušetřených za energie.

ČEZ ESCO má na českém trhu EPC nadpoloviční podíl. V loňském roce zákazníci ČEZ ESCO díky projektům EPC uspořili 215 milionů korun, o 4 procenta více než o rok dříve. Dosažená úspora byla navíc o 21,5 milionu korun vyšší, než smlouvy garantují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…