ČEZ: Energetici v Dukovanech kontrolují parní turbíny, plánovaně vymění čtyři rotorové lopatky

04.07.2023 15:34 | Tisková zpráva

ČEZ v Jaderné elektrárně Dukovany v rámci probíhající odstávky prvního reaktorového bloku provádí také generální údržbu parních turín a kontroly všech jejich průtokových částí. Takto detailní kontroly provádí jednou za osm let, což odpovídá 113 tisícům provozních hodin. Zároveň technici v souladu s plánem obnovy zařízení vymění čtyři lopatky pátého kola nízkotlaké části turbíny.

ČEZ: Energetici v Dukovanech kontrolují parní turbíny, plánovaně vymění čtyři rotorové lopatky
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

V rámci probíhající 37. odstávky prvního výrobního bloku je plánováno téměř 20 000 úkolů pracovních příkazů. Velká část z nich se týká také sekundární části bloku a osmileté kontroly obou turbogenerátorů. „Při takto rozsáhlých kontrolách musíme demontovat celou statorovou i rotorovou část parních turbín a zkontrolovat všechny vnitřní části zařízení, jako jsou rotor, ložiska, rozváděcí kola a další. Současně s tím probíhá servis generátorů, takže to není nic jednoduchého, “ upřesňuje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Cílem kontrol je zjistit opotřebování po více než 113 tisících provozních hodinách a odhalit vznik možných defektů, korozi a vyčistit zařízení od případných úsad. Technici k ověření používají magnetickou kontrolu lopatek a ultrazvukovou zkoušku závěsů lopatek. „Zkontrolovali jsme stav zařízení a podle plánu vyměníme 4 rotorové lopatky za nové. V případě potřeby reagovat na stav zařízení máme v Dukovanech k dispozici dokonce dvě kompletní sady rotorů,“ dodává Roman Havlín.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí

Při výměně lopatek musí technici dodržet vyvážení rotoru, aby při otáčkách 3000 za minutu nedošlo k rozkmitání rotoru a poškození turbíny. Každá nová lopatka proto musí váhově odpovídat té původní. Povolená tolerance je pouhý 1 gram.

Lopatky 5. rotorové řady nízkotlaké části jsou ty nejdelší, které se v Dukovanech používají. Průměr olopatkovaného 5. oběžného kola je 324,42 cm Lopatka je dlouhá 94 cm a váží 44 kilogramů a otáčí se rychlostí 3000 ot/min. Demontáž, servisní práce, kontroly a opětovná montáž zabere zkušeným technikům více než měsíc. Další měsíc pak provádí testy a zkoušky jednotlivých zařízení před uvedením parních turbín do provozu.

„Elektrárnu Dukovany chceme, stejně jako Temelín, provozovat celkově nejméně 60 let, což odpovídá světové praxi. Tomu musíme přizpůsobovat jak investice, tak i rozsah kontrol. Právě perfektní znalost stavu zařízení je jednou z klíčových podmínek plánovaného provozu,“ vysvětluje rozsah prací člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 7 534 454 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…