ČEZ: Havarijní cvičení Povodeň 2018 na Litoměřicku prověřilo energetiky

25.06.2018 18:50

Povodňová vlna se valí na severní Čechy. Praha má již nejhorší za sebou a na Litoměřicku a Ústecku teprve čekají na kulminaci. Dochází k evakuaci obyvatel a na nejhorší se připravují i energetici.

ČEZ: Havarijní cvičení Povodeň 2018 na Litoměřicku prověřilo energetiky
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Na Litoměřicku hrozí, že se rozvodněné Labe spojí s Ohří a vznikne tak jedno velké jezero. Transformovna Litoměřice JIH, která zásobuje energií stejnojmenné město, musí být odpojena od sítě v co nejkratším čase. Takový byl scénář historicky prvního pěti denního havarijního cvičení Povodeň 2018, které mají za sebou zaměstnanci ČEZ Distribuce. Vše probíhalo bez omezení dodávek elektřiny odběratelům.

„Účelem cvičení bylo prověřit přijatá opatření k zamezení škod, která jsme v transformovně Litoměřice JIH po povodních 2013 provedli a také zjistit dobu, jak dlouho nám budou práce na „záchraně“ energetického zařízení trvat,“ vysvětluje Radim Černý, ředitel úseku Sítě ČEZ Distribuce. Mezi přijatá opatření patřilo například přesunutí rozvodny vysokého napětí z přízemí do patra a řídící skříně s pohonem přístrojů byly vybaveny kabely s konektory, které lze v případě potřeby jednoduše a rychle odpojit. „V rámci cvičení jsme si pak vyzkoušeli, jak dlouho nám potrvá rychlá demontáž a následně i montáž zpět tak, aby lidé měli elektřinu co nejdříve,“ dodává Černý.

V rámci cvičení energetiků, proběhla demontáž, přeprava, uskladnění do patra budovu rozvodny a následná montáž zařízení, diagnostika pro znovuuvedení do provozu i funkční zkoušky. V průběhu prací docházelo k měření času u jednotlivých činností a pomáhala i těžká technika - jeřáb s rukou, který vyzdvihával těžké zařízení do patra budovy a po symbolickém opadnutí vody zase zpět na zem.

Výsledky cvičení potvrdily, že téměř dvě desítky provozních pracovníků poskytují dostatečnou kapacitu pro zajištění demontáže a uskladnění stěžejních částí zařízení do bezpečných prostor v průběhu 5 hodinového intervalu. Zároveň bylo ověřeno, že navržená protipovodňová opatření v provozní dokumentaci stanice jsou nastavena správně a blížícímu živlu odolají. Dodávka elektřiny odběratelům po dobu zpětné montáže, bude v případě dalších povodní bez problému zajištěna náhradní cestou ze sousední transformovny Litoměřice severozápad. Dočasnou odstávku transformovny Litoměřice jih tak klienti vůbec nepocítí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…