ČEZ: Hosty z Kazachstánu zajímalo, jak se modernizuje uhelná elektrárna a jak funguje bez komína

18.03.2017 20:32

Na návštěvu Elektrárny Tušimice zavítala zahraniční skupina hostů z Kazachstánu. Tamní přední odborníky přes energetiku a také velvyslance Republiky Kazachstán v ČR Serzhana Abdykarimova zajímalo hlavně to, jak funguje zmodernizovaná uhelná elektrárna, aniž by měla jediný do nebe se tyčící komín.

ČEZ: Hosty z Kazachstánu zajímalo, jak se modernizuje uhelná elektrárna a jak funguje bez komína
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Velvyslanec, náměstek kazašského ministra energetiky, ředitelé Departmentu elektroenergetiky a Departmentu pro uhelný průmysl Ministerstva energetiky Kazachstánu a hlavní inženýr uhelné elektrárny Šachtinsk; ti všichni prošli s odbornými průvodci celou elektrárnou, přičemž jejich pozornost byla upřena hlavně na výklad o nedávno proběhlé komplexní obnově. „Naše země plánuje investice do energetiky. Chceme vidět, jak vypadá elektrárna po tak rozsáhlé modernizaci, jaká proběhla v případě Tušimic,“ osvětluje důvod návštěvy velvyslanec Serzhan Abdykarimov. Kazašské elektrárny přitom pocházejí z éry, kdy země byla součástí bývalého Sovětského svazu.

„Zajímalo je, jak vše funguje, jakou má elektrárna účinnost, kolik spotřebujeme uhlí, jaký podíl má na výrobě elektrické energie, jak je na tom elektrárna v oblasti ochrany životního prostředí a podobně. Zvláště je zaujalo, že Tušimice nemají komín, neboť spaliny jsou po modernizaci zavedeny kouřovody do dvou ze čtyř chladicích věží. Díky rozsáhlému ekologizačnímu programu přitom splňujeme, a to i do budoucna, přísné emisní limity dané evropskou legislativou,“ říká Jiří Hampl, zástupce ředitele Elektráren Tušimice a Prunéřov Skupiny ČEZ.

Po ukončení komplexní obnovy a opětovném zpřístupnění veřejnosti si od poloviny roku 2012 do konce roku 2016 již Elektrárnu Tušimice prohlédlo v rámci exkurzí 9 818 návštěvníků. Ti se převážně rekrutovali z řad školáků, středoškoláků či vysokoškolských studentů z různých typů škol v České republice, ale i v zahraničí. Významnou skupinu rovněž tvoří tuzemští a zahraniční zástupci nejrůznějších firem a institucí, jejichž prioritou je energetika, strojírenství, těžařství a další příbuzné obory. 

„Zavítali k nám například již hosté z Číny, Pákistánu, Černé Hory, Koreje, Dánska, Velké Británie, USA, Turecka, Francie, Nové Kaledonie či Norska. Samozřejmě i z Ruska a sousedního Německa. Všechny jimi pořízené zápisy v knize návštěv jsou pochvalné. Líbila se jim jak teoretická část, během níž seznamujeme návštěvníky s historií a současností elektrárny, včetně průběhu její modernizace, tak i vlastní prohlídka provozu s podrobným odborným výkladem,“ poznamenala Marie Tučková, manažerka návštěvnického centra Elektrárny Tušimice.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…