ČEZ: Noční elektrárnu Dukovany navštívily při mimořádných prohlídkách téměř dvě stovky zájemců

10.11.2023 9:36 | Tisková zpráva

Elektrárnu ponořenou do tmy si v rámci šesti speciálních čtyřhodinových nočních exkurzí, které v průběhu září a října probíhaly v Jaderné elektrárně Dukovany, prohlédlo 196 návštěvníků.

ČEZ: Noční elektrárnu Dukovany navštívily při mimořádných prohlídkách téměř dvě stovky zájemců
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Díky nebývalému zájmu, který překvapil i organizátory, byly všechny termíny obsazené během několika málo hodin. Celková návštěvnost infocentra Dukovany za prvních deset měsíců letošního roku dosáhla 39.990 návštěvníků.

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Při speciálních prohlídkách zavedly průvodkyně skupinky návštěvníků nejen do informačního centra, ale také na simulátor blokové dozorny, který slouží k výcviku operátorů, na strojovnu s turbosoustrojím a na závěr navštívili sklad použitého jaderného paliva. To vše za úplné tmy, při osvětlení lamp a svitu měsíce. Speciální exkurze, původně plánované na zářijové pátky, energetici na základě vysokého zájmu rozšířili i na říjen.

„Potvrzuje se tak rostoucí trend návštěvnosti dukovanského infocentra, který v pocovidovém období vnímáme. Již brzy se tak budeme moci těšit na 850tisícího návštěvníka od otevření infocentra v roce 1994,“ prozradil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Zájemci se, podle energetiků, o letošní noční prohlídky elektrárny zajímali už od začátku léta. I přesto je rychlost, s jakou byla všechna místa obsazena, příjemně překvapila. Pro ty, kteří se do letošních prohlídek nedostali, energetici slibují jejich uspořádání i v příštím roce. Už na 9. a 10. prosince ČEZ v infocentru Dukovany připravuje speciální zábavný program s vánoční tématikou. Letos energetici, i s návštěvností Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice, kterou v letošním roce navštívilo už přes 10 tisíc návštěvníků, očekávají nejvyšší návštěvnost v historii.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 12 499 288 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…