ČEZ: Nové veřejné osvětlení v Čeladné ušetří obci přes 60 procent energie

06.01.2024 14:41 | Tisková zpráva

Od letoška se v Čeladné svítí úsporněji. V beskydské obci vyměnila společnost ČEZ Energetické služby bezmála 500 svítidel veřejného osvětlení. Moderní LED světla budu mít výrazně menší spotřebu a přinesou do obce větší světelnou pohodu.

ČEZ: Nové veřejné osvětlení v Čeladné ušetří obci přes 60 procent energie
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Na nové osvětlení, které stálo obecní kasu přes osm milionů korun, získala Čeladná téměř třímilionovou evropskou dotaci z programu Národní plán obnovy Ministerstva průmyslu a obchodu. Šlo o opravdu rozsáhlou rekonstrukci.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39609 lidí

Zahrnovala výměnu 478 svítidel šesti různých typů, osmi rozvaděčů, 19 171 metr zavěšených kabelů a 420 výložníků. Předpokládaná úspora elektrické energie bude 62,4 procenta. „Z původní spotřeby 145,3 MWh/rok se díky výměně svítidel dostaneme na 54,6 MWh/rok. Spotřeba elektřiny se výrazně sníží, což je zvláště v dnešní době pro obec velmi důležité,“ řekl starosta Čeladné Pavol Lukša.

Je to dáno nižším příkonem moderních LED světel a zároveň možností je automaticky regulovat a v pozdních nočních hodinách snížit intenzitu svícení. „Osvětlení bude nastaveno od zapnutí do 22 hodin na 100 procent svítivosti, od desáté večerní do páté ranní na 60 procent. Samozřejmě podle reakce na světlo,“ upřesnil starosta.

Nové osvětlení přinese i další výhody, nebude se muset tak často opravovat (životnost svítidel je kolem 25 let) a zlepší takzvanou světelnou pohodu. „Použitá LED technologie umí nasměrovat světelný tok přesně na požadované místo nebo oblast, aby zbytečně neosvětloval fasády okolních domů. Změní se i barva vyzařovaného světla, která výrazně potlačuje nežádoucí modrou složku, škodící lidskému zdraví,“ upřesnil René Krečmer ze společnosti ČEZ Energetické služby, která zakázku realizovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…