ČEZ: Nový dron pomůže zachránit srnčata při senoseči

09.07.2023 19:36 | Tisková zpráva

Přes tisícovku malých srnčat jen letos zachránila na jihu Čech spolupráce mezi zemědělci, myslivci a dobrovolníky ze spolku STOP! SEČENÍ SRNČAT. Další stovky přibydou v následujících letech. Spolek totiž rozšiřuje svoji působnost a modernizuje techniku. Teď navíc, stejně jako třicet dalších projektů, získá příspěvek od Nadace ČEZ, a to díky žádostem zaměstnanců Jaderné elektrárny Temelín.

ČEZ: Nový dron pomůže zachránit srnčata při senoseči
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Na počátku musí zemědělci podle zákona nahlásit sečení myslivcům. Ti pak kontaktují spolek STOP! SEČENÍ SRNČAT. Na místo vyráží zpravidla pět dobrovolníků. Jeden ovládá dron s termokamerou, další se pak postarají o nalezená srnčata. „Buď je opatrně přesuneme mimo oblast sečení tak, aby se k nim máma vrátila, nebo je překryjeme pomocí plastových či dřevěných košů, místo označíme a traktorista ho pak obseče,“ popisuje záchranné práce člen spolku Jan Řehoř, technik radiační bezpečnosti v Jaderné elektrárně Temelín.

Na místo dobrovolníci vyráží brzo ráno, zpravidla kolem čtvrté hodiny. Nejvíce práce mají od půlky května do konce června, kdy si někteří z nich na záchranu ohrožených mláďat berou dovolenou, jiní plánují směny. V tomto období mláďata na loukách vyhledávají prakticky denně. „Je to nejrizikovější doba. Mláďata se rodí a ve vysoké trávě se schovávají před přirozenými predátory. Číhá na ně ale jiné nebezpečí, protože zemědělci potřebují pokosit trávu a traktoristé zpravidla nemají šanci je ve vysoké trávě vidět,“ dodává Jan Řehoř.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí

Dobrovolnický spolek, ve kterém působí, pokrývá téměř celý Jihočeský kraj. „Začali jsme na Českokrumlovsku, Kaplicku, Budějovicku, postupně jsme se rozšířili na Třeboňsko, Jindřichohradecko nebo Soběslavsko. Aktuálně máme sedm dronů, na pořízení dalšího využijeme příspěvek od Nadace ČEZ,“ doplnil Jan Řehoř.

Celkově díky doporučení zaměstnanců Jaderné elektrárny Temelín Nadace ČEZ na jihu Čech letos podpořila 31 dobrovolnických spolků částkou 1,5 miliónu korun. „Naši zaměstnanci jsou aktivní i v osobním životě. Někteří pomáhají rozvíjet děti, jiní připívají k ochraně životního prostředí a další podporují tělesně postižené. A je dobře, že Nadace ČEZ má program, který dokáže úsilí naši zaměstnanců ještě znásobit,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Mezi další úspěšné žadatele patří třeba jihočeští včelaři, organizace pečující o tělesně postižené nebo dobrovolní hasiči. Po celé zemi Nadace ČEZ rozdělila deset miliónů korun mezi dvě stovky dobrovolnických organizací.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 7,9 terawatthodin elektřiny. Společně s elektrárnou Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…