ČEZ: První temelínský blok obnovil výrobu elektřiny

02.03.2018 21:56

V noci na dnešek ve 23:35 hodin začal první temelínský blok vyrábět elektřinu. Plánovaně kvůli výměně paliva byl odstaven od začátku prosince. Odstávka trvala 83 dní a proti harmonogramu ji zvládli energetici o šest dní dříve. Před dosažením plného výkonu čekají energetiky ještě testy na 80 procentech.

ČEZ: První temelínský blok obnovil výrobu elektřiny
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Během odstávky energetici vyměnili třetinu paliva, zkontrolovali všechny tři nízkotlaké rotory turbíny, rotor generátoru a klíčové bezpečnostní systémy. Provedli několik desítek investičních akcí. K nejnáročnějším patřila modernizace pojistných ventilů kompenzátoru objemu, které zajišťují ochranu primárního okruhu.

„Odstávka sice skončila, ale před dosažením plného výkonu nás čeká několik testů, například ověření rozložení výkonu v reaktoru. Důležité bude také chování turbíny. Zde rozhodují setiny milimetrů a v minulosti jsme právě při najíždění po odstávce řešili chování turbíny,“ upozornil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín. Podle něj turbína dosahuje nejlepších provozních parametrů při 100procentním výkonu.

První temelínský blok začal vyrábět elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Nyní bude výkon reaktoru postupně zvyšován a na osmdesáti procentech proběhnou energetické testy pro ověření rozložení výkonu reaktoru.

České jaderné elektrárny tak mají za sebou první významný letošní milník. Odstávku druhého bloku plánují v Temelíně v závěru června a trvat by měla přibližně dva měsíce. Ještě předtím ale čeká energetiky výměna paliva v Dukovanech. Už za týden (10.3.) zde bude odstaven druhý blok. „V Temelíně jsme zvládli klíčové práce přesně podle plánu, osvědčila se opatření z posledních let. Dál se samozřejmě zaměřujeme na koordinaci a plánování kapacit. Mimo jiné i kvůli stabilitě přenosové soustavy, ke které jaderné elektrárny jako stabilní zdroje významně přispívají,“ vysvětlil Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika. Obě elektrárny minulý rok zavedly řadu technických a organizačních změn, včetně nových dodavatelských smluv, nebo systému řízení odstávek ze speciálního centra.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 1,5 miliónu megawatthodin elektřiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…