ČEZ: První v prvním roce existence aneb Distribuční prubířský kámen na SŠ technické v Mostě

22.05.2023 13:51 | Komerční článek

Projektový den se zaměstnanci ČEZ Distribuce prožili ve čtvrtek 18. května školáci a středoškoláci z Mostu. Energetici pro ně v areálu Střední školy technické Most (STŠ Most) přistavili veškerou svou pojízdnou techniku včetně vysokozdvižné plošiny, kterou používají při práci pod napětím a k diagnostice podzemních sítí.

ČEZ: První v prvním roce existence aneb Distribuční prubířský kámen na SŠ technické v Mostě
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Všichni se také mohli seznámit s tím, jak vlastně fungují solární panely a tepelná čerpadla, a to díky z dceřiných firem ČEZ ESCO. Hlavní gró ovšem spočívalo na bedrech těch, jejichž náplní práce je starost o sítě vysokého napětí a vše s tím související.

„Předvedli jsme jim všechny naše pomůcky a ukázali různé způsoby práce a vychytávky, aby si dovedli představit, co vlastně práce pod napětím obnáší. Za odborného výkladu kolegů si mohli prohlédnout i osahat vybavení našich pohotovostních, dílenských a měřících vozů. Práce pod napětí přitom není jen o „natahování drátů“ či odstraňování poruch. Pod napětím se třeba uklízejí i exteriéry a interiéry distribučních stanic, takže kromě izolátorů, konzolí, bypassů a dalších věcí, například viděli i speciální vysavač s izolovanou sadou na čištění vnitřku stanic či elektrickou kosu, u níž se dá vyměnit hlavice na sečení trávy za kotouč pily, abychom mohli odstraňovat i náletové dřeviny. Ti starší patnácti let se mohli navíc díky vysokozdvižné plošině podívat na své město z výšky. Kolegové z diagnostiky pak ukazovali, jak se vyhledávají sítě a měří napětí pod zemí. I to si mohl každý vyzkoušet pomocí trasovací soupravy,“ zestručnil obsah projektového dne Lukáš Zavoral, vedoucí skupiny Práce pod napětím Ústí nad Labem – Koštov.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44418 lidí

Podle zástupce ředitele pro odborný výcvik STŠ Most Jiřího Vavříka hlavním posláním projektového dne je veřejná podpora učňovského vzdělávání a řemesel. „Elektro obory bezesporu mezi řemesla patří. Dnes si ovšem každý myslí, že potřebuje mít střední školu s maturitou. Ale i učňovské vzdělávání má smysl a jeho zapotřebí. Proto jsme se rozhodli požádat našeho partnera - Skupinu ČEZ, aby pro nás připravila projektový den s ČEZ Distribucí. Aby došlo k jeho úplnému naplnění, pozvali jsme na akci i žáky z mosteckých základních škol. Možná to u některých zjednoduší rozhodování, kam po deváté třídě,“ říká Jiří Vavřík.

Náměstek primátora města Mostu Václav Zahradníček byl překvapen jak dokonalou připraveností celé akce, tak i tím, že si každý mohl veškerou techniku doslova osahat. „Pochopitelně mě velmi těší i veliký zájem ze strany základních škol, jejichž je město zřizovatelem. Rozvoj technických oborů je v dnešní době nezbytnou nutností, zvláště když se ve velkém hovoří o projektech městské komunitní energetiky. Samozřejmě nechceme zůstat stranou, takže se chceme rovněž zapojit a v co největší míře využívat obnovitelné zdroje energie.“

Projektový den ČEZ Distribuce v areálu SŠT Most byl vůbec první v prvním roce své existence. Do budoucna by se měl stát každoroční tradicí nejen na této škole. „Dnes je to takový prubířský kámen, na který bychom rádi navázali dalšími podobnými dny nejen letos, ale i v příštích letech. Stejně jako tento by se i všechny ostatní měly konat v úzké spolupráci s partnerskými středními školami Skupiny ČEZ, které máme v jednotlivých regionech. Budou určeny jak pro středoškoláky, tak i žáky z místních základních škol,“ uvedl na závěr Martin Klacián, náborový specialista Skupiny ČEZ. Důvod vzniku projektového dne je podle něj velice prostý: „Nejen energetika jako taková potřebuje mladou krev. Proto se snažíme vzbudit zájem současné mladé generace o technické obory, potažmo ty, které s energetikou přímo souvisejí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …