ČEZ: Sirény a vrtulníky v Temelíně. Elektrárna raději s předstihem informuje okolí

03.10.2023 11:14 | Tisková zpráva

Ve dnech od 3. do 9. října dojde k přeletům vrtulníků nad Jaderné elektrárnou Temelín. Důvodem je hned několik cvičení. Složky IZS si procvičí záchranu osob z výškových staveb, policie pak ochranu elektrárny. Nezávisle na tom elektrárna ve středu 4. října provede pravidelný test sirén. Cvičení se obyvatel nedotknou, sirény mohou okolní lidé zaznamenat. I proto ČEZ o všem dopředu informoval okolní starosty a prostřednictvím sms systému i registrované uživatele.

ČEZ: Sirény a vrtulníky v Temelíně. Elektrárna raději s předstihem informuje okolí
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Úterý 3. října přelety vrtulníku, středa 4. října zkouška sirén, čtvrtek 5. října a pondělí 9. října přelety vrtulníku. Takový je plán zkoušek a cvičení v Jaderné elektrárně Temelín v nejbližších dnech. I když dopady na okolí budou minimální, energetici raději dopředu své okolní informují. „Nebudou žádné uzavírky, nebude zde velký počet vojáků jako při jiných cvičeních. Přelety vrtulníku ale nejsou obvyklé, zkouška sirén je sice pravidelná, ale delší než republikové ověřování. Vše se sešlo v relativně krátkém časovém úseku. Proto jsme raději s předstihem informaci předali do svého okolí,“ konstatoval Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Vše zahájí v úterý 3. října policejní cvičení, během kterého si speciální jednotka na ochranu elektrárny si vyzkouší sestup z vrtulníku s následným zásahem. Necelých patnáct minut potrvá středeční zkouška sirén v areálu elektrárny. Energetici zkoušku, kterou podle legislativy musí dělat dvakrát ročně, zahájí v pravé poledne. Nepřerušovaný tón v délce 140 vteřin se v temelínském areálu rozezní hned čtyřikrát. Ve čtvrtek 5. října si Hasičský záchranný sbor Jihočeského a Plzeňského kraje ve spolupráci s armádou procvičí záchranu osob z výšky. A v pondělí 9. října si policie cvičení z 3. října zopakuje. Zatímco sirény mohou lidé v okolí elektrárny slyšet, zbývající tři cvičení budou znamenat pohyb vrtulníku nad elektrárnou. V případě policejního cvičení ještě navíc zvuky slepé střelby a kouř z dýmovnic.

SMS systém elektrárna zřídila před pěti lety. Smyslem je předat do okolí i zaměstnancům rychlou informaci. V systému je registrována více než tisícovka uživatelů. Energetici ho využívají především k informování o cvičeních, případně zkouškách se zvukovými dopady.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 11,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…