ČEZ: Temelín je na případnou epidemii spalniček připravený

29.09.2019 9:31

Přes čtyři stovky zaměstnanců elektrárny Temelín dostalo možnost zdarma si nechat zjistit úroveň protilátek a v případě nedostatečné hladiny se nechat přeočkovat proti spalničkám. K přeočkování se rozhodlo téměř 150 osob, tedy přibližně 80 procent z těch, kterým byly zjištěny nedostatečné protilátky. Ani případná větší epidemie tak do budoucna neohrozí bezpečnost a provoz elektrárny. Představitelé jihočeské krajské hygieny podobný krok vítají. Celkově stejnou možnost mělo přes čtyři tisíce zaměstnanců Skupiny ČEZ.

ČEZ: Temelín je na případnou epidemii spalniček připravený
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Rozsáhlý program dobrovolného přeočkování proti spalničkám rozjeli personalisté ČEZ letos v dubnu v reakci na znepokojivý nárůst případů této nemoci v posledních několika letech. Vysoká míra nakažlivosti spalniček přitom způsobuje, že při onemocnění jediného pracovníka se nařizuje karanténa celého provozu, kde dotyčný působí. „Jako firma máme odpovědnost provozně i personálně zajistit hladký provoz výrobních zdrojů i distribuční sítě a zajistit spolehlivou dodávku elektřiny pro obyvatele České republiky. Zároveň klademe vysoký důraz na péči o zdraví našich zaměstnanců. Proto jsme spustili tuto unikátní akci,“ říká ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. Jaderné elektrárny byly prvními provozy, kde se přeočkování rozběhlo.

V rámci ČEZ bylo vytipováno 4 300 zaměstnanců na klíčových pozicích ve výrobě, v distribuci, ze zákaznické obsluhy, zajištění bezpečnosti či obchodování. Ti se pak v rámci pracovní doby a směn mohli dostavit do přistavených sanitek nebo doporučených zdravotnických zařízení na odběry určené k testování protilátek. Těm, kterým výsledky ukázaly nebezpečně nízkou hladinu, spolupracující lékaři stejným způsobem, tedy v rámci pracovní doby, nabídli bezplatné přeočkování. Zda se nechat očkovat či ne, bylo na osobním rozhodnutí každého zaměstnance.

Přístup ČEZ pozitivně hodnotí i ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. „Spalničky jsou infekčním onemocněním s nejvyšším indexem nakažlivosti, jejich rozšíření a vznik případné epidemie by mělo závažné důsledky zdravotní i ekonomické. Proto je důležité podobná rizika nepodceňovat,“ zdůraznila Kotrbová.

Organizačně náročnou akci realizoval ČEZ ve spolupráci se společností TeamPrevent-Santé. „Statistiky testování zaměstnanců ČEZ odhalily velký rozptyl, co se týče dostatečných protilátek. V některých lokalitách měli protilátky všichni testovaní, jinde byl podíl osob, kterým jsme doporučili přeočkování, poměrně vysoký. Oficiální data Státního zdravotnického ústavu hovoří o maximálně 23 % populace bez protilátek,“ upozorňuje ředitel zdravotního úseku TeamPrevent-santé MUDr. David Pohlreich, jeden z koordinátorů.

V českém kontextu ojedinělá akce trvala celkem pět měsíců, bylo do ní zapojeno 200 smluvních zdravotnických zařízení a sanitka vybavená potřebným lékařským zázemím pro testování i očkování vyjela do lokalit celkem 54krát.

V rámci péče o zdraví zaměstnanců nabízí společnost ČEZ také vybraným zaměstnancům očkování proti chřipce a klíšťové encefalitidě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…