ČEZ: Terminál v nizozemském Eemshavenu funguje podle plánu. Odbavil 12 lodí

25.07.2023 16:03 | Tisková zpráva

První evropský terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) spuštěný od zahájení války na Ukrajině jede naplno. Během prvních šesti měsíců letošního roku odbavil celkem 12 lodí se zkapalněným plynem určeným pro Českou republiku. Zařízení umožní zpracovat až osm miliard metrů krychlových plynu ročně, z toho tři miliardy jsou určeny pro Českou republiku, což je objem rovnající se více než třetině české roční spotřeby. Vedle ČEZ využívají kapacity terminálu také nadnárodní společnosti Shell a Engie.

ČEZ: Terminál v nizozemském Eemshavenu funguje podle plánu. Odbavil 12 lodí
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Terminál v Eemshavenu byl vůbec prvním LNG terminálem, který začal v Evropě fungovat po ruské invazi na Ukrajinu, a významně přispívá k posílení české i evropské energetické bezpečnosti. Jsem rád, že terminál plní svůj účel a že se daří tankery s LNG rychle odbavovat. Zásobníky s plynem v České republice jsou nyní naplněny na více než 89 procent, i když k nám v tuto chvíli neteče žádný plyn z Ruska,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Přímo součástí smluv na dodávky LNG do terminálu v Eemshavenu je i podmínka, že žádný dovážený plyn není z Ruska. Většinu dodávek LNG mířících do České republiky tvořily lodě ze Spojených států amerických.

V prvním pololetí terminál odbavil 12 lodí s LNG, které přivezly plyn pro Česko v objemu přes 1 miliardu kubických metrů a zhruba ekvivalent 15 procent české roční spotřeby, která loni dosáhla 7,5 miliardy krychlových metrů plynu.

„Terminál se loni podařilo zprovoznit během rekordně krátké doby v průběhu několika málo měsíců a s jeho fungováním jsme zatím velmi spokojeni. Během letošního léta se chceme společně s našimi partnery soustředit na jeho přípravu na další topnou sezonu a pojištění bezpečnosti dodávek. Půjde například o alternativní zdroj tepla pro zimu, kdy budou instalovány nové plynové kotle jako záloha pro dodávky z blízké teplárny,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …