ČEZ: Třetí výrobní blok Dukovan přešel do režimu teplotního efektu, připravuje se na odstávku

21.05.2021 14:34

Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany přešel do tzv. teplotního a výkonového režimu. Hodnota kyseliny borité je nyní v primárním okruhu nulová a pro další provoz před blížící se odstávku bloku využívají operátoři reaktivitu získanou velmi pozvolným snižováním teploty. Dál tak dosahují nominální - stoprocentní výroby elektřiny.

ČEZ: Třetí výrobní blok Dukovan přešel do režimu teplotního efektu, připravuje se na odstávku
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Osvědčený a bezpečný postup svědčí o efektivním využití paliva.  Plánovaná odstávka začne v pátek 28. května právě pro výměnu části paliva za čerstvé. V elektrárně jsou v provozu všechny čtyři výrobní bloky.

„Přechod na výkonový efekt je znakem optimálního využití energie v palivu a bezporuchového provozu bloku v období od poslední odstávky pro výměnu paliva,“ vysvětluje provozní stav bloku Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Třetí dukovanský blok je v provozu od 1. května loňského roku. Už na konci příštího týdne energetici blok plánované odstaví. V průběhu odstávky plánují vyměnit 90 z celkových 349 palivových kazet za čerstvé a provést řadu rozsáhlých kontrol, testů a modernizačních a investičních akcí.

Vedle této odstávky čekají ČEZ ještě dvě odstávky jaderných bloků, a to temelínské dvojky o letních prázdninách a v polovině listopadu dukovanské dvojky, která bude současně poslední odstávkou letošního roku.

V elektrárně stále platí řada preventivních opatření proti šíření COVID-19, probíhá zde pravidelné testování zaměstnanců elektrárny i dodavatelů. Velká část zejména tzv. kritických zaměstnanců je již očkována aspoň jednou dávkou vakcíny proti této nemoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…