ČEZ: U Temelína soutěžili lovečtí ohaři

04.08.2023 14:46 | Tisková zpráva

Dvacítka loveckých ohařů se svými vůdci se utkala u Temelína o titul šampióna práce (CACT) v rámci 2. ročníku Memoriálu Vlastimila Minky. Akci, spojenou s podzimními zkouškami a speciálními zkouškami vodní práce psů, podpořila jako součást programu letošního Oranžového roku v okolí temelínské jaderné elektrárny Skupina ČEZ.

ČEZ: U Temelína soutěžili lovečtí ohaři
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Do soutěže a ke zkouškám bylo přihlášeno celkem dvacet psů z celé České republiky a všech dvacet jich také nastoupilo. Jedenáct z nich uspělo v celém memoriálu, čtyři splnili pouze speciální zkoušky vodní práce. Pouze pět psů neobstálo nebo odstoupilo,“ konstatoval, při slavnostním vyhodnocení dvoudenního klání, vrchní rozhodčí František Bárta st. Sbor rozhodčích tvořilo celkem devět zkušených mysliveckých kynologů.

Náročná soutěž odstartovala v sobotu v sedm hodin ráno slavnostním nástupem v obci Temelín a vyhlášení výsledků následovalo v neděli v podvečer ve chvalešovickém sále. Jednotlivá zkušební staniště totiž byla umístěna v honitbě a rybnících Mysliveckého spolku Háj mezi Temelínem a Chvalešovicemi, místní části obce Dříteň na Českobudějovicku.

Vítězem se stala Aren II z Plzínů s vůdcem Radkem Dudou s celkovým počtem 397 bodů CACT, nejlepší pole. Druhé místo získala Nora z Údolí Vltavínů s vůdcem Josefem Odehnalem s 389 body CACT, nejlepší voda. Třetí místo obsadila Bassy II z Plzínů opět s vůdcem Radkem Dudou a počtem bodů 387.

psi

„Vlastimil Minka se narodil 1. 7. 1942 ve Vojnici na Lounsku. V roce 1972 absolvoval zkoušky z myslivosti a poté vstoupil do Mysliveckého spolku Háj Temelín, kde aktivně vykonával myslivost a loveckou kynologii. Zabýval se chovem a výcvikem loveckých psů, především německých drátosrstých ohařů. V roce 1974 založil svoji chovatelskou stanici Od Týnské solnice, podle nedaleké tvrze, kde se ukládala dovezená sůl dovezená z Rakouska,“ uvedl iniciátor vzniku memoriálu a člen Kynologické komise Okresního mysliveckého spolku České Budějovice Radek Duda. Zkušený psovod a současně vítěz druhého ročníku akce svého prvního německého drátosrstého ohaře koupil téměř před třiceti lety právě od Vlastimila Minky.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí

Za svou dlouholetou aktivní činnost v myslivosti a kynologii získal Vlastimil Minka řadu čestných uznání, diplomů a medailí, například bronzovou medaili za zásluhy o myslivosti, bronzový, stříbrný a zlatý vůdcovský odznak Klubu chovatelů německých hrubosrstých a maďarských ohařů, jehož byl řadu let členem. Ve svých 66 letech podlehl 30. prosince 2008 zákeřné nemoci a jeho další plány tak zůstaly neuskutečněny.

„Příspěvky Skupiny ČEZ z Oranžového roku nám mimo jiné umožnily návrat k některým tradicím a daly také možnost vzniku zcela nových. Zdá se, že jednou z nich bude do budoucna také Memoriál Vlastimila Minky. Je nepochybné, že díky Oranžovému roku je život obcí v okolí elektrárny aktivnější a pestřejší. Hodně se zvýšila také aktivita různých spolků, od myslivců přes hasiče až po sportovce,“ poznamenal v této souvislosti starosta Temelína Josef Váca.

Pod hlavičkou Oranžového roku, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity měst a obcí v sousedství temelínské elektrárny, se každoročně uskuteční zhruba pět stovek různých akcí. Třiatřicet sídel v jejím třináctikilometrovém okolí, v takzvané zóně havarijního plánování (ZHP) elektrárny, si v rámci jeho letošního sedmnáctého ročníku mezi sebe rozdělí celkem přibližně deset miliónů korun.

Obec Temelín, v jejímž katastrálním území je umístěna stejnojmenná jaderná elektrárna, se nachází přibližně šest kilometrů jihozápadně od Týna nad Vltavou a žije zde bezmála 860 obyvatel. Do správního území obce Temelín patří také Kočín, Sedlec, Lhota pod Horami, část Pláňovy, Kaliště, Zvěrkovice a Litoradlice. Díky těsnému sousedství s elektrárnou a výhod z toho plynoucích je Temelín považován za jednu z nejbohatších obcí v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…