ČEZ: V Dřevěnici na Jičínsku vyrostla ovocná alej díky místním dětem a jejich rodičům

31.10.2019 9:46

Říjen je ideální čas pro výsadbu stromů . V Dřevěnicích na Jičínsku se sešla parta nadšenců a společně vysadili celkem 48 ovocných stromů a 3 lípy. Obci na výsadbu přispěla Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Stromy částkou 100 000 korun.

ČEZ: V Dřevěnici na Jičínsku vyrostla ovocná alej díky místním dětem a jejich rodičům
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nové ovocné stromořadí ze švestek, hrušní, jabloní a třešní zvelebuje klidovou část za obcí u rybníku Hlíza, kterou místní využívají ke svým procházkám. Podél cesty nad rybníkem bude vytvářet příjemné závětří i stín. Jeho výsadba probíhala dobrovolnicky, kdy ruku k dílu přidali i místní děti a jejich rodiče. „Výsadba byla zajištěna v rámci obecní akce Sázíme stromy s dětmi. Děti sázely stromy za pomoci svých rodičů a k dispozici byla také odborná firma, která dohlížela na správnost výsadby. Jedním z dílčích cílů bylo posilování vztahu dětí k přírodě a její ochrany. Následná péče ve formě zálivky stromů bude zajištěna obcí a místními obyvateli,“ uvedla místostarostka Dřevěnic Ludmila Lukavcová.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. „Sázení stromů považuji za skvělou věc a zároveň to vidím jako odkaz další generacím. Hlásí se k ní stále více obcí napříč Českou republikou. Uvědomují si, že stromy jsou důležitým prvkem okolní krajiny. Nejčastější volbou jsou pak stromy ovocné. Zájem lidí zapojit se do obecně prospěšných aktivit spojených s kultivací krajiny, kde žijeme, mě upřímně těší“ doplnila Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Obec Dřevěnice leží v utěšeném údolíčku podhorském, jehož potůček dělí rovinatou krajinu Jičínskou od lesnatých kopců Novopackých. Dřevěnice se nachází v Královehradeckém kraji, 8 km severovýchodně od bývalého okresního města Jičína a 9 km jižně od Nové Paky.  Obec tvoří dvě části – Dřevěnice a Dolánky, které v osmdesátých letech dvacátého století srostly v jeden celek. Dřevěnice je známa především díky volejbalovému turnaji, v roce 2019 se zde uskutečnil již 66. ročník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…