ČEZ: V Temelíně měli STOPy nad vodní hladinou

30.09.2018 8:31

Významné české i světové události z uplynulých sta let si připomněli lidé u Infocentra elektrárny Temelín. Moderní show s názvem „STOpy“ se uskutečnila přímo nad hladinou zdejšího zámeckého rybníčka.

ČEZ: V Temelíně měli STOPy nad vodní hladinou
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Z jeho vody vytvořilo vysokotlaké čerpadlo netradiční plátno o velikost 240 metrů. Na něm se pak po dva večery střídaly v desetiminutových sekvencích důležité momenty za posledních sto let. Temelín se jako součást festivalu Vltava žije připojil k oslavám výročí sta let od vzniku samostatné České republiky.

„Otevíráme zlatou bránu, jsme olympijští vítězové.“ Legendární hláška populárního sportovního moderátora Roberta Záruby se opakovaně po dva večery ozývala z parku temelínského Infocentra. ČEZ si v Temelíně připomínal sto let od vzniku samostatné České republiky. Pro návštěvníky připravil unikátní vodní show. Přímo na velkém vodním plátně mohli lidé sledovat záběry prvního člověka na měsíci, nejznámějšího fyzika Alberta Einsteina, ale i třeba spuštění elektrárny Temelín nebo legendární zlato českých hokejistů z Nagana před dvaceti lety. Vše navíc provázela emotivní hudba. A netradiční show lidi zaujala.

„Bylo to pěkný, emotivní byli asi nejvíc ti hokejisti,“ poznamenal k desetiminutové show Martin Kalina z Týna nad Vltavou.
„Moc se mi to líbilo, bylo to hezky zpracované. Hodně emotivní byla i samotná hudba,“ uvedla Markéta Vaňourková z Dolního Bukovska.

Někteří návštěvníci se na desetiminutové představení dívali dokonce hned několikrát. „Museli jsme se podívat třikrát, abychom zachytili všechno, co tam bylo. Pokaždé jsme objevili něco nového a pak jsme se dohadovali, co které obrázky znamenají. Celkově představení ve spojení s hudbou představení vytvořilo velmi emotivní zážitek,“ popsala své dojmy Hana Machová z Dřítně.

Netradiční vodní show byla součástí festivalu Vltava žije, jehož převážná část se uskutečnila v Českých Budějovicích. I tak byl o „vodní kino“ pod temelínskými chladicími věžemi velký zájem. „Akci jsme dělali především pro lidi z okolí elektrárny. Za oba dny jich přišlo téměř sedm tisíc. A z ohlasů je patrné, že byli spokojeni, takže zámecká premiéra splnila svůj účel,“ zhodnotil moderní show Petr Šuleř, vedoucí komunikace jaderných elektráren.

V minulosti už několikrát temelínské stavby posloužily jako netradiční plátno. Před několika lety to byl například zámeček Vysoký Hrádek, letos se po jihočeské krajině díky obřím očím umělce Milana Caise rozhlížely chladicí věže. (více informací najdete zde https://www.cez.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/6434.html)

Za prvních osm měsíců letošního roku navštívilo Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín přes 31 tisíc lidí. Zámeček Vysoký Hrádek, který poskytuje infocentru zázemí od roku 1997, již několik let patří mezi desítku nejnavštěvovanějších památek jižních Čech. Více informací najde ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …