ČEZ: V Temelíně proběhlo první letošní cvičení. Okolí se nedotklo

10.04.2018 15:59

Hned dvě události musely během cvičení řešit havarijní štáb a zasahující skupiny v Jaderné elektrárně Temelín. Do prvního letošního cvičení se zapojilo sedm desítek odborníků. Okolí se cvičení nedotklo. Pro letošní rok má elektrárna naplánováno hned devět cvičení.

ČEZ: V Temelíně proběhlo první letošní cvičení. Okolí se nedotklo
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Reakci na fiktivní poruchu v jaderné části a následně i fiktivní požár v nejaderné části procvičovali dnes odborníci v Jaderné elektrárně Temelín. „Musíme být připraveni i na stavy, kdy se situace bude komplikovat a budeme muset najednou řešit více událostí. V Temelíně děláme maximum proto, abychom to reálně nikdy nepotřebovali, nicméně i pro tyto případy je potřeba mít nastaven systém a ověřovat, že je plně funkční,“ poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Do prvního letošní cvičení se zapojili operátoři na simulátoru. Hasiči ČEZ likvidovali fiktivní požár transformátoru a veškeré zásahy řídil havarijní štáb elektrárny. Okolí se cvičení nedotklo. Elektrárna spouštěla pouze rozhlasové sirény, které jsou méně výrazné než areálové.

Během cvičení si Temelín prověřil komunikaci s moskevským centrum WANO (Sdružení provozovatelů jaderných elektráren). Systém předávání informací je jasně nastaven. Elektrárna by informovala šest subjektů jako například Státní úřad pro jadernou bezpečnost nebo Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje. Mezi příjemci informace by bylo i moskevské centrum WANO. Přes něj by byla informace předána i dalším provozovatelům jaderných elektráren, což je důležité například pro posouzení situace experty mimo elektrárnu.

Ročně v Temelíně proběhne devět cvičení. V úvahu se berou všechna možná rizika. Vedle radiačních, technologických nebo ekologických událostí je to například i eliminace požárů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…