ČEZ: V Temelíně se maturovalo

04.06.2022 7:29 | Tisková zpráva

Hned třicítka studentů ze osmi českých středních škol a gymnázií dnes absolvovala svou první „maturitu“. Znalostním testem středoškoláci ukončili třídenní odbornou stáž v Jaderné elektrárně Temelín Skupiny ČEZ. V Temelíně šlo o letošní třetí kolo Jaderné maturity. Celkově tak si tak netradiční diplom z Temelína letos odnesla téměř stovka studentů.

ČEZ: V Temelíně se maturovalo
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Přenášky, prohlídka elektrárny nebo vědomostní text. Také letos připravil ČEZ třídenní program pro třicítku středoškoláků. Ti například navštívili strojovnu výrobního bloku, havarijní středisko nebo simulátor blokové dozorny. V infocentru je čekala unikátní virtuální prohlídka. Teoretickou část pak tvořilo devět přednášek od odborníků z elektrárny zaměřených například na teorii jaderných reaktorů, radiační ochranu nebo na představení jaderné a nejaderné části elektrárny. Získané znalosti dnes prověřil závěrečný test – Jaderná maturita. Všichni byli úspěšní a mohli si tak z Temelína odnést netradiční maturitní vysvědčení.

Králem Jaderné maturity se stal Šimon Vančata z gymnázia Soběslav, který správně odpověděl na osmnáct z dvaceti otázek, navíc v druhém nejrychlejším čase. „Skvělá zkušenost. Nakoukli jsme do jiného světa. Rozhodně uvažuju o uplatnění v jaderné elektrárně. Přitom je to docela paradox, jako malý jsem se jaderných elektráren bál, ale potom, když jsme se školou Temelín navštívili, začalo mě to místo fascinovat,“ svěřil se Šimon.

O uplatnění ve fyzice uvažuje i jeho spolužačka ze soběslavského gymnázia Monika Havlíková. „Když jsem se o této možnosti dozvěděla, tak mi přišlo fajn to vyzkoušet. Fyzika, ale i chemie mě vážně baví a přijdou mi jako úžasné obory, ve kterých bych chtěla najít v budoucnu uplatnění,“ uvedla studentka.

Sami energetici potvrzují, že absolventi jejich odborných stáží mají velkou šanci najít v energetice své budoucí uplatnění. „Řadu absolventů určitě nevidíme naposledy. Někteří z nich se k nám nebo do jiných provozů Skupiny ČEZ vrací po skutečné maturitě. Jiní pokračují ve studiu na vysokých školách a už jako vysokoškoláci u nás absolvují dvoutýdenní „Letní univerzitu“, což už je taková vstupenka pro práci v jaderné elektrárně,“ vysvětluje Romana Balounová ze strategického náboru energetické firmy.

Kvůli velkému zájmu středoškoláků jen v Temelíně letos proběhli hned tři běhy jaderných maturit, podobný počet studentů absolvuje stejnou akci i v Jaderné elektrárně Dukovany. Dvou týdenní a více odborné stáže pro vysokoškoláky, v rámci kterých se podívají i k reaktorům a do dalších nejcitlivějších částí jaderných elektráren, odstartují v průběhu prázdnin. Celou nabídku stáží a exkurzí najdou zájemci na internetových stránkách www.kdejinde.cz

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,6 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…