ČEZ: V Temelíně ve středu provedou povinnou zkoušku sirén. Lidé v okolí ji mohou zaznamenat

04.04.2023 7:05 | Komerční článek

Necelých patnáct minut potrvá zkouška sirén v Jaderné elektrárně Temelín. Energetici zkoušku, kterou podle legislativy musí dělat dvakrát ročně, zahájí ve středu v pravé poledne. Nepřerušovaný tón v délce 140 vteřin se v temelínském areálu rozezní hned čtyřikrát. Sirény mohou slyšet i lidé v okolí elektrárny.

ČEZ: V Temelíně ve středu provedou povinnou zkoušku sirén. Lidé v okolí ji mohou zaznamenat
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Ověřit si funkčnost varovného systému v areálu elektrárny. Takový je smysl zkoušky, kterou ČEZ v Jaderné elektrárně Temelíně provádí dvakrát ročně. První letošní zkouška připadá na tuto středu 5. dubna. Od 12 hodin energetici spustí sirény hned čtyřikrát. První dva testy proběhnou v závodním rozhlase, třetí a čtvrtý pak v celém areálu. Právě areálové zkoušky, tedy třetí a čtvrtá zkouška, jsou zvukově hodně výrazné a lidé v okolních obcích by tak sirénu mohli zaznamenat. Proto energetici už dnes informovali starosty nejbližších obcí i uživatele informačního sms systému.

Povinnost dvakrát ročně ověřit sirény v okolí jaderných elektráren vyplývá společnosti ČEZ z legislativy. Energetici zkoušky provádí v dubnu a říjnu. Temelín během zkoušek ověřuje spuštění sirén ze dvou různých míst. Liché sirény spouští operátor elektrodozorny, sudé jdou z havarijního střediska.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 4,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …