ČMKOS: Historicky největší zisk ČSOB přinesl historicky nejmenší růst mezd a šikanu odborářů

03.04.2018 19:41

ČMKOS plně podporuje snahu odborových organizací v ČSOB o adekvátní zvýšení mezd, zejména vzhledem k obrovským ziskům banky.

ČMKOS: Historicky největší zisk ČSOB přinesl historicky nejmenší růst mezd a šikanu odborářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Čistý zisk skupiny ČSOB loni stoupl o 16 procent na 17,5 miliardy korun a jde  o jeden z nejlepších výsledků v rámci bank působících v ČR. Pro dokreslení: za léta 2012 až 2016 vydělala ČSOB přes 70 mld. korun.

Tento úspěch se bohužel vůbec neodráží v odměňování zaměstnanců. Odborová organizace (Moderní odbory ČSOB) požadující růst mezd o 15 % narazila na velkou neústupnost vedení banky. Kolektivní smlouva dojednána nebyla a spor skončil před zprostředkovatelem. Odborům přitom jde zejména o nízkopříjmové zaměstnance, veřejnost netuší, že i v bankovnictví pracují zaměstnanci s hrubou mzdou 16 tisíc korun.

„Jde o příklad nadnárodní firmy, která v ČR generuje obrovské zisky na úkor našich zaměstnanců. ČMKOS podpoří Moderní odbory v ČSOB v jejich snaze upozornit v rámci evropských odborových struktur na tento přístup mateřskou firmu. Je třeba poukázat a odsoudit skutečnost, že vedení ČSOB zaujalo šikanózní přístup k představitelkám odborů v ČSOB,“ zdůraznil předseda ČMKOS Josef Středula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…