ČNK ICOMOS odmítá oslabení památkové péče v novém stavebním zákonu

30.06.2021 20:29

Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel požádal předsedu Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila o zamítnutí nového stavebního zákona. Změna pravidel ochrany kulturního dědictví porušuje mezinárodní závazky, a ohrožuje jeho samotnou podstatu.

ČNK ICOMOS odmítá oslabení památkové péče v novém stavebním zákonu
Foto: icomos.cz
Popisek: ICOMOS - logo

„Dovolte nám, abychom znovu z titulu našeho poslání vyjádřili mimořádné znepokojení nad nekoncepční přípravou a podobou nového stavebního zákona, který je v rozporu s povinností ochrany kulturního dědictví naší země i mezinárodními závazky České republiky, zakotvenými v mezinárodních právních normách a úmluvách,“ napsal prezident ČNK ICOMOS profesor Václav Girsa předsedovi Senátu PČR Miloši Vystrčilovi.

„Návrh zákona předložený ke schválení senátorům negarantuje, že bude naplněn veřejný zájem ochrany kulturního dědictví. Integrace státní památkové péče do státní stavební správy v případě památkových ochranných pásem jde přímo proti podstatě ochrany kulturního dědictví,“ vysvětluje profesor Girsa.

„Lze reálně očekávat živelnou výstavbu výškových budov tam, kde to dnes není legálně možné. Naše kulturní dědictví může být zařazeno na seznam památek UNESCO v ohrožení. Dále se tím posílí nebezpečí, které hrozí historickému centru Prahy a Českému Krumlovu a ohrožuje i ostatní památky,“ dodává Girsa.

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí

„Nejde jenom o UNESCO. Představa některých, že světovost získají naše historická města zvýšením hladiny zástavby v jejich ochranných pásmech, je absurdní. Ta bychom měli chránit hlavně kvůli sobě, stejně jako jsou chráněny Řím, Florencie a další významná města,“ dodává Girsa.

Současné znění nového stavebního zákona se vyhnulo řádnému legislativnímu procesu. Už prvotní návrh byl připraven bez analýz, které by odhalily proč je povolování staveb pomalé. Po zásadních změnách na půdě Poslanecké sněmovny neprošel zákona transparentním připomínkovým řízením. Neprojednala jej ani Legislativní rada vlády. Množství pozměňovacích návrhů bylo přijato bez dohledu na jejich reálný dopad. Existují také závažné pochybnosti o souladu celého procesu s ústavním pořádkem.

„Žádáme Vás proto, aby Senát Parlamentu ČR odmítnul nekoncepční normu, která vznikla ve střetu zájmu, a negarantuje v potřebné míře ochranu veřejného zájmu,“ uzavírá Girsa s tím, že organizace bude znova apelovat na poslance, aby stavební zákon v současné podobě neschválili.

Organizace ICOMOS sleduje dodržování mezinárodních standardů péče o kulturní dědictví, podporuje výzkumnou činnost v oboru, zabývá se ochranou památek a spolu s Ministerstvem kultury a Národním památkovým ústavem se podílí na přípravě materiálů pro zápis cenných památek a území na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…