ČOI: Mimořádná kontrolní akce odhalila prodej alkoholických nápojů mladistvým osobám

11.08.2023 19:02 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj uskutečnila mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků mladistvým osobám. ČOI provedla celkem 18 kontrol a v 10 případech byly prodány alkoholické nápoje a tabákové výrobky nezletilým osobám.

ČOI: Mimořádná kontrolní akce odhalila prodej alkoholických nápojů mladistvým osobám
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce Královéhradeckého a Pardubického kraje provedla na konci července tohoto roku mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na prodej alkoholických nápojů a tabákových výrobků mladistvým osobám (§ 30 odstavec 4 zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek).

Kontrolní akce probíhala ve 3 dnech a mimo jiné také reagovala na podání občanů. Celkem inspektoři ČOI provedli 18 kontrol. Kontrolovanými objekty byly provozovny, na které směřovala spotřebitelská podání a vlastní poznatky ČOI v Pardubicích, Chocni, Novém Bydžově a na Náchodsku. Ve všech případech byly uskutečněny kontrolní nákupy prostřednictvím přizvaných osob mladších 18 let. Figuranti byli ve věku 16 let a prováděli objednávku či nákup tak, aby nebyla znemožněna obsluhujícímu personálu kompletní vizuální prohlídka zákazníka – mladistvého.

Bez ověření věku a bez doprovodu osoby starší 18 let byly figurantům celkem v 10 případech prodány alkoholické nápoje a tabákové výrobky (1 případ). Porušení dozorovaného předpisu bylo tedy zjištěno v 55,6 %.

„Zjištění, která ve výše uvedených případech nasvědčují porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, budou s kontrolovanými subjekty řešena ve správním řízení, které je v pravomoci ČOI. Zjištěný prodej cigaret bude postoupen k řešení obci v přenesené působnosti.  Za porušení zákona hrozí pokuta až do výše 1 milionů korun. Vzhledem k vysokému procentu zjištění, množství podaných stížností a závažnosti porušení, budou kontroly s tímto zaměřením probíhat namátkově i nadále,“ řekl k mimořádné kontrolní akci ředitel Inspektorátu pro Královéhradecký a Pardubický kraj Ing. František Švihlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…