ČOI: Někteří obchodníci nedodržují zákony při prodeji prekurzorů výbušnin

10.01.2021 19:28

Česká obchodní inspekce v průběhu roku 2020 kontrolovala také dodržování zákona č. 259/2014 Sb., o prekurzorech výbušnin, který upravuje povinnosti obchodníků při nabídce a prodeji těchto výrobků. V roce 2020 provedla celkem 88 kontrol a porušení příslušného zákona zjistila v 8 případech.

ČOI: Někteří obchodníci nedodržují zákony při prodeji prekurzorů výbušnin
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce kontroluje dodržování zákona č. 259/2014 Sb., o prekurzorech výbušnin a nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 98/2013, o uvádění prekurzorů výbušnin na trh a o jejich používání.

V roce 2020 inspektoři provedli celkem 88 kontrol, z nichž porušení zákona č. 259/2014 Sb., o prekurzorech výbušnin, zjistili v 8 případech.

Konkrétně bylo zjištěno, že:

  • v 5 případech byl porušen § 2 odst. 1 písm. b) tohoto zákona, který stanovuje, že prekurzory výbušnin, podléhající omezení, mohou být osobám z řad široké veřejnosti zpřístupněny a mohou být jimi drženy či používány jen na základě registrace v případech uvedených v čl. 4 odst. 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 98/2013, tzn., že prekurzory výbušnin podléhající omezení mohou být osobám z řad široké veřejnosti zpřístupněny, a mohou být jimi drženy nebo používány, pouze na základě registrace v případech, kdy hospodářský subjekt, který je zpřístupňuje, zaregistruje každou transakci v souladu s podrobnými pravidly stanovenými tímto nařízením (čl. 4 odst. 3 nařízení EP a Rady č. 98/2013)
  • ve 2 případech bylo prokázáno porušení § 8 odst. 3 tohoto zákona, který stanoví, že hospodářský subjekt zpracovává údaje v rozsahu a způsobem stanoveným v čl. 8 odst. 2 až 4 nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 98/2013
  • v 1 případě byl porušen § 2 odst. 1 písm. a) tohoto zákona, který stanovuje, že prekurzory výbušnin, podléhající povolení, mohou být osobám z řad široké veřejnosti zpřístupněny a mohou být jimi drženy či používány jen na základě povolení v případech uvedených v čl. 4 odst. 2 nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 98/2013

Součástí akce byla kontrola i dalších právních předpisů. Inspektoři ČOI zjistili porušení některých ustanovení zákona 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. K jeho nedodržení došlo celkem v 15 případech. Jednalo se například o 3 případy porušení § 3 odst. 1 písm. c) upravující správnost účtování výrobků a zaokrouhlování cen při platbě, 3 případy porušení § 3 odst. 1 písm. d) upravující používání měřidel v obchodním styku nebo 3 případy porušení § 13, který prodávajícímu stanoví povinnost informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace. Porušení dalších ustanovení tohoto zákona bylo zjištěno v menší míře.

Porušení právních předpisů bylo zjištěno při 17 z celkového počtu 88 provedených kontrol, což představuje 19,3 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…