ČOI: Spotřebitel má nárok na vydání dokladu o zakoupení zboží

22.07.2017 20:02

Prodejce je povinen spotřebiteli při nákupu zboží vydat nejen doklad EET, ale i na vyžádání doklad o zakoupení zboží.

ČOI: Spotřebitel má nárok na vydání dokladu o zakoupení zboží
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje uskutečnila kontroly v provozovnách řeznictví a regionálních produktů, ve kterých se zaměřila na dodržování zákona o ochraně spotřebitele, který mimo jiné obchodníkovi ukládá povinnost vydat doklad o zakoupení zboží na žádost spotřebitele a informovat o cenách. V pěti případech zjistila porušení zákona.

Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje uskutečnila na konci měsíce června 3 kontroly zaměřené na řešení podnětu spotřebitele, který se týkal prodeje zboží v provozovnách řeznictví a regionálních produktů. Podnět upozorňoval na nevydávání dokladu o zakoupení výrobků na žádost spotřebitele. Prodávající ve všech 3 případech v rozporu se zákonem sdělili, že vydávají pouze doklad EET, který je dostačující a žádný jiný doklad nevydávají.

Inspektoři kontrolním nákupem ověřovali plnění zákona o ochraně spotřebitele. Konkrétně se zaměřili na poctivost prodeje, vystavení dokladu o zakoupení výrobků na vyžádání, označení výrobků cenou a dodržování informačních povinností.

Ve 2 případech bylo zjištěno porušení § 12, kdy prodávající je povinen informovat v souladu s cenovými předpisy a předpisem EU spotřebitele o ceně prodávaného zboží a tuto informaci vhodně zpřístupnit. Dále ve všech 3 případech bylo zjištěno porušení § 16 odst. 1, kdy na žádost spotřebitele je prodávající povinen vydat doklad o zakoupení zboží s uvedením data prodeje, včetně toho o jaké zboží se jedná a za jakou cenu je prodáváno. Dále musí být na dokladu uveden identifikační údaj prodávajícího obsahující jméno a příjmení nebo název nebo obchodní firmu.

Inspektoři řešili uvedené porušení zákona o ochraně spotřebitele ve 2 případech vydáním příkazu na místě a v 1 případě bude zahájeno správní řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…