ČOI: V Dinoparku mělo dojít k úrazu dítěte, tady nejde o byrokracii

21.03.2017 8:40

Česká obchodní inspekce se ohrazuje proti tvrzení kontrolované společnosti WEST MEDIA, s.r.o., která uvádí do médií, že otevření zcela nového hradu se zadrhlo na byrokratických problémech a nesmyslně přísných pravidlech aplikovaných Českou obchodní inspekcí.

ČOI: V Dinoparku mělo dojít k úrazu dítěte, tady nejde o byrokracii
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Kontrola byla zahájena na základě informace, kdy na lanové dráze, která je součástí provazového hradu, podle spotřebitele došlo k úrazu. K medializaci tohoto případu by Česká obchodní inspekce nepřistoupila v této fázi, kdy není případ ještě pravomocně ukončen, kdyby kontrolovaný subjekt sám neuváděl do médií nepravdivé informace. Společnost navíc pro herní prvky původem z Číny nemá ani platná oprávnění pro území EU.

V článku na iDnes.cz, aniž by se novinář zeptal na stanovisko České obchodní inspekce, je uvedeno:

Proti tomuto tvrzení se Česká obchodní inspekce ohrazuje, provozovatel nesplnil své zákonné povinnosti, vážnost situace patrně úmyslně bagatelizuje. Ohroženo je přitom zdraví dětí.

Kontrola v provozovně kontrolované společnosti DinoPark OC Plaza, Palachova 1404/2, Liberec, byla zahájena Českou obchodní inspekcí v rámci její dozorové činnosti nad touto oblastí, a to místním šetřením dne 10. 11. 2016, kterým bylo zjištěno, že nabízela dětem jako součást dětského hřiště s mnoha atrakcemi i dva stanovené výrobky: provazový hrad a plastový hrad, ke kterým na výzvu nepředložila požadovanou stanovenou dokumentaci.

Z tohoto důvodu byla kontrolovaná společnost vyzvána k zaslání nabývacích dokladů, technické a průvodní dokumentace, prohlášení o shodě výrobce, certifikáty výrobků a evidence preventivních kontrol.

Ze zaslané kopie nabývacího dokladu vyplynulo, že kontrolovaná společnost vystupuje na trhu v pozici dovozce těchto herních prvků z Číny a nedisponuje potřebnými certifikáty platnými na území EU, které by prokazovaly shodu s platnými právními předpisy.

Správní orgán na základě zjištění vydal dne 2. 1. 2017 příkaz o uložení ochranného opatření, kterým kontrolované společnosti uložil podle ust. § 18a odst. 3 zákona č. 22/1997 Sb., bezodkladně stáhnout z trhu herní prvky: provazový hrad a plastový hrad, které nebyly posouzeny stanoveným způsobem, a není tak zřejmé, zda splňují technické požadavky na herní prvky a jsou tedy bezpečné.

Kontrolovaná společnost v postavení účastníka řízení proti příkazu podala včas písemný odpor, kterým se příkaz zrušil, ale správní řízení pokračovalo. V dopisu ze dne 9. 1. 2017 žádné důvody podání odporu neuvedla.   Následně, dopisem ze dne 19. 1. 2017, žádala kontrolovaná společnost o prodloužení lhůty z důvodu jejich usilovné snahy o získání potřebné dokumentace, která bude u dotčených výrobků prokazovat splnění technických požadavků na bezpečnost podle zákona č. 22/1997 Sb., konkretizovaných v Nařízení vlády č. 173/1997 Sb. Žádost o prodloužení lhůty odůvodňovala tím, že vzhledem k tomu, že výrobce není schopen tomuto požadavku vyhovět a disponuje certifikací, která není uznávaná českou právní normou, společnost si objednala u Strojírenského zkušebního ústavu, s.p. činnosti při posuzování shody na oba předměty, tj. na provazový hrad a plastový hrad (nazvaný v objednávce jako plastový herní prvek). Kontrolovaná společnost zároveň žádala o prodloužení lhůty či zrušení/pozastavení rozhodnutí ve věci ochranného opatření vydaného dne 2. 1. 2017 do 20. 2. 2017. 

Správní orgán uvádí, že z dosavadního šetření je zřejmé, že kontrolovaná společnost posuzované herní prvky (provazový hrad a plastový hrad) uvedla na trh v postavení dovozce, ale nesplnila přitom požadavky zákona č. 22/1997 Sb. Proto bylo na místě, aby orgán dozoru rozhodl o zákazu uvádění těchto stanovených výrobků na trh či do provozu. Toto omezení platí do doby, než účastník řízení splní stanovené požadavky pro uvedení herních prvků na trh.     

Pokud jde o žádost o prodloužení lhůty či zrušení/pozastavení rozhodnutí ve věci ochranného opatření, ze shora uvedených důvodů žádosti nelze vyhovět, neboť dokud účastník řízení v postavení dovozce nesplní povinnosti podle ust. § 13 odst. 1 zákona č. 22/1997 Sb., nesmí zmiňované herní prvky ponechat na trhu a v provozu.

Jedním z hlavních úkolů České obchodní inspekce je vykonávat státní dozor nad bezpečností stanovených výrobků, v tomto konkrétním případě herních prvků provazového hradu a plastového hradu umístěného v areálu Dinoparku v Liberci. Stanovenými výrobky jsou takové výrobky, které mohou být uváděny na trh pouze v případě shody s platnými právními předpisy. To znamená, že před uvedením na trh je výrobce či dovozce povinen zajistit posouzení shody výrobků dle platných právních předpisů. Důvodem je především bezpečnost takovýchto výrobků vůči spotřebiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …