ČOI: V březnu nevyhověl jeden vzorek nafty

28.04.2019 13:39

Česká obchodní inspekce kontrolovala jakost pohonných hmot i v měsíci březnu 2019. Z celkového počtu 220 odebraných vzorků nevyhověl stanoveným jakostním požadavkům jeden vzorek motorové nafty.

ČOI: V březnu nevyhověl jeden vzorek nafty
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce pravidelně kontroluje jakost pohonných hmot na čerpacích stanicích v celé ČR. Kontrolu a sledování jakosti pohonných hmot (automobilové benziny, motorové nafty, směsné palivo, biopalivo, LPG, CNG a ethanol E85) provádí formou odběrů vzorků a laboratorních rozborů.

V měsíci březnu tohoto roku inspektoři ČOI kontrolovali 220 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl 1 vzorek motorové nafty, což v celkovém hodnocení představuje 0,5 % nevyhovujících vzorků. Vzorky směsného paliva SMN 30 a FAME nebyly vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami v měsíci březnu 2019 odebrány.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v měsíci březnu 2019 oproti měsíci únoru 2019, bylo zaznamenáno zlepšení z 1,9 % na 0,5 % v počtu nevyhovujících vzorků. Oproti měsíci únoru 2019 bylo v měsíci březnu 2019 zaznamenáno zlepšení u odebraných a kontrolovaných vzorků motorové nafty z 2,8 % na 0,9 % a ethanolu E85 ze 100,0 % na 0,0 %.

Motorové nafty

V měsíci březnu 2019 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 108 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 49,0°C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 53,0°C). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590+A1 – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 108 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 84 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Opatření

Česká obchodní inspekce uložila v jednom případě v měsíci březnu zákaz prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 5 486,53 l pohonných hmot v hodnotě 175 020,31 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot za březen 2019 najdete ZDE. Monitoring a sledování jakosti pohonných hmot za období leden - březen 2019 najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…