ČOI nepropustila na vnitřní trh Evropské unie zhruba 5000 koloběžek

29.09.2015 8:35

Méně veřejnosti známou činností České obchodní inspekce je spolupráce s celními úřady, spočívající ve vydávání stanovisek k propuštění spotřebního zboží na vnitřní trh EU, v případech, kdy o toto odborné stanovisko příslušný celní úřad požádá. Posledním z těchto případů byla žádost Celního úřadu pro Hl. m. Prahu o fyzickou kontrolu dětských skládacích koloběžek, jejichž dovozcem je společnost Marika, s. r. o. Po kontrole zásilky v prostorách celního úřadu vydala Česká obchodní inspekce k propuštění výrobku do volného oběhu záporné stanovisko, neboť dovozce nepředložil k dováženým hračkám doklady o provedeném způsobu posouzení výrobku.

ČOI nepropustila na vnitřní trh Evropské unie zhruba 5000 koloběžek
Foto: nejkacka.cz
Popisek: Koloběžka

Na žádost Celního úřadu pro Hl. m. Prahu provedli dne 21. září 2015 inspektoři inspektorátu ČOI se sídlem v Praze fyzickou kontrolu dětských skládacích koloběžek, dovezených společností Marika, s. r. o. V celním prostoru byly v zásilce zjištěny dětské skládací koloběžky v provedení a s označením totožným s fotodokumentací, zaslanou Celním úřadem.  Koloběžky bez jakéhokoliv označení byly jednotlivě zabaleny do folie. Takto byly uloženy do papírových krabic pouze s uvedením adresy společnosti Marika, s. r. o., a číslem 5279.  Tyto hračky nebyly označeny povinnými upozorněními, instrukcemi pro uživatele ani bezpečnostními informacemi, na výrobcích chyběly také identifikační údaje o výrobci a označení shody CE. Výrobek nebyl uveden na trh, proto nebyly odebrány vzorky k posouzení jeho bezpečnosti.

Výrobky nesplnily požadavky na značení koloběžek a bezpečnostní varování uvedené v příslušné technické normě (ČSN EN 71 – 1:2011 +A3:2014 Bezpečnost hraček – část 1: mechanické a fyzikální vlastnosti) a nesplňují tedy základní požadavky na bezpečnost hraček dle nařízení vlády (NV č. 86/2011 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na hračky). Hračky mohou být uvedeny na trh pouze tehdy, splňují-li základní požadavky na bezpečnost. Při kontrole bylo také zjištěno, že dovozce nepředložil doklady o provedeném způsobu posouzení výrobku.

Vzhledem k výše uvedeným nedostatkům vydala ČOI záporné stanovisko k propuštění výrobku do volného oběhu, tj. na trh EU.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…