ČOI v prvním čtvrtletí zajistila 2600 kusů padělků za téměř pět milionů korun

26.06.2022 19:07 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala v 1. čtvrtletí 2022 nabídku, prodej a skladování padělaného zboží. Uskutečnila celkem 286 kontrol a u 82 z nich zjistila porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování výrobků, porušujících některá práva duševního vlastnictví.

ČOI v prvním čtvrtletí zajistila 2600 kusů padělků za téměř pět milionů korun
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Dále zajistila 2 600 kusů padělků, což v hodnotě v cenách originálů představuje částku 4 912 862 Kč. Z hlediska sortimentu docházelo nejčastěji k padělkům hraček, výrobků pro děti a textilních výrobků. Ze zajištěného zboží byl zaznamenán nejvyšší objem u výrobků značek PokémonWizards, Apple a Niké.

Česká obchodní inspekce v období od 3. ledna do 31. března 2022 kontrolovala dodržování zákazu nabídky, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví nebo neoprávněného užívání označení chráněného podle zvláštního právního předpisu. Celkem provedla 286 kontrol a u 82 kontrol bylo zaznamenáno porušení zákazu nabízení, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, což v procentuálním vyjádření představuje 28,7 %.

Součástí kontrolní akce byla kontrola dalších právních předpisů v dozorové kompetenci ČOI. Celkem bylo zjištěno, že ve 202 případech (70,6 %) obchodníci porušili právní předpisy.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Cílem kontrol ČOI byly pevné provozovny, internetové obchody, tržnice a tržiště v blízkosti hranic ČR s Německem a Rakouskem (např. v obcích Potůčky, Vyšší Brod, Chvalovice – Hatě), kde se předpokládá výskyt padělaného zboží a kde obvykle dochází k zajištění vyššího počtu těchto výrobků. To do jisté míry souvisí s přetrvávající poptávkou ze strany německy hovořících návštěvníků. Při kontrolách byly využity i podněty spotřebitelů.

Vzhledem k tomu, že se na trhu stále objevují padělky renomovaných značek, které mohou poškozovat oprávněné zájmy spotřebitelů, bude Česká obchodní inspekce pokračovat v těchto kontrolách i v dalším období roku 2022.

tabulka

Zjištěné nedostatky

Česká obchodní inspekce prokázala porušení právních předpisů při 202 kontrolách. U 82 kontrol byl porušen zákaz nabízení, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví. Kromě sankčních opatření bylo zajištěno celkem 2 600 kusů padělků, což v hodnotě vyčíslené v cenách originálů představuje částku 4 912 862 Kč. Zajištěné výrobky byly v souladu s § 7b zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, uloženy mimo dosah kontrolovaných osob. Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, u nichž bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí nebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům.

Uložená opatření a sankce

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v tomto období celkem 204 pokut v hodnotě 2 990 000 Kč.

Podíl sortimentních skupin na celkovém objemu zajištěných výrobků, porušujících některá práva duševního vlastnictví:

graf

Zajištěné výrobky podle značek v množství nad 50 kusů:

graf

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…