ČRo 6: Underground rozhýbal rozhlasové vlny

27.11.2012 10:20

Na začátku letošního roku připravila Ivana Denčevová pro posluchače exklusivní výlet do světa undergroundu v pořadu Hovory o hledání. Jeho témata a rozhovory se staly základním kamenem projektu Českého rozhlasu Tváře undergroundu, který vyvrcholí již tento čtvrtek sérií několika akcí – vernisáží výstavy fotografií Davida Tesaře, koncertem undergroundových kapel a uvedením knihy Tváře undergroundu.

ČRo 6: Underground rozhýbal rozhlasové vlny
Foto: Český rozhlas
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Jedinečný cyklus v Hovorech o hledání mapuje dosud málo prozkoumanou etapu naší historie, v níž sehráli mimořádnou roli představitelé a příznivci undergroundu, kteří se díky výlučnosti totalitního režimu stali součástí širší politické opozice. Všechny díly zmíněného rozhlasového seriálu si můžete poslechnout zde.

Na odvysílané pořady Českého rozhlasu 6 nyní volně navazuje kniha Tváře undergroundu, jež minulý týden vstoupila na knižní pulty. Publikace ilustruje fenomén českého undergroundu na základě osudů klíčových osobností. Unikátní rozhovory s deseti představiteli různých undergroundových generací (narozenými v rozmezí let 1938-1983) doplňují poznámky objasňující historický kontext. Výjimečnou součástí knihy jsou i dobové dokumenty či doposud nezveřejněné fotografie. Čtenáři se seznámí s Binnym Laneyem, Alfrédem, Londýnem, Skalákem, Silvou, Chmelákem, Mauglím, Lábusem, Davidem Puchernou a Rogem. Součástí publikace je i CD s rozhlasovými pořady Hovory o hledání.

Spoluautorka knihy a redaktorka stanice Český rozhlas 6 Ivana Denčevová uvádí: “Tato svého druhu jedinečná kniha má velký význam nejen pro členy současného undergroundového společenství, ale i pro každého, koho zajímá nejnovější historie.“

Český rozhlas při příležitosti vydání knihy připravil zcela unikátní akce, které fenomén „underground“ přibližují. Brány tohoto světa se tak otevřou ve čtvrtek 29. 11. 2012 v 17:00 ve foyer budovy Českého rozhlasu – Vinohradská 12 prostřednictvím vernisáže výstavy fotografií Davida Tesaře. Více než třicet snímků zachycuje významné osobnosti české undergroundové scény, nahlíží do zákulisí vzniku seriálu Českého rozhlasu 6 a doplňuje dalšími snímky aktuální knihu Tváře undergroundu. Fotografie návštěvníky vtáhnou do bezprostřední atmosféry letošního ročníku legendárního festivalu Magorovo Vydří ve Skalákově mlýnu. Výstava potrvá do konce února 2013 a těšit se na ni mohou příznivci undergroundu i v několika českých krajských městech.

S undergroundem byla vždy úzce spojena hudba a umělecký svět vůbec. Ochutnávka undergroundové hudby vypukne ve čtvrtek 29. 11. 2012 od 19:30 v Paláci Akropolis na pražském Žižkově. Na koncertu undergroundových kapel vystoupí Dáša Vokatá, Půlnoc, All Tomorrow´s Parties Band a mnoho dalších. Rovněž zde bude představena kniha autorů Ivany Denčevové, Michala Stehlíka a Františka Stárka Tváře undergroundu. Sledovat celý večer bude možné také prostřednictvím kanálu Youtube – www.youtube.com/ceskyrozhlas. Celý koncert bude vysílán v rámci Koncertu Studia Noc na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Šéfredaktor stanice Český rozhlas 6 Daniel Raus dodává: “Těší nás, že to byla právě Šestka, kdo s rozhlasovým mapováním českého undergroundu v pořadu Hovory o hledání přišel. Pokračujeme tím v dobré tradici Svobodné Evropy. Nová kniha bude nepochybně důležitým dokladem o dosud málo prozkoumané stránce odporu vůči někdejšímu režimu. Odporu, jehož ústředním tématem byla otázka lidské svobody.“

Program stanice Českého rozhlasu 6 naleznete pod tímto odkazem. Všechny pořady si můžete kdykoli poslechnout v iRadiu, které nabízí nejen vysílání online, ale také archiv pořadů vysílaných na stanicích Českého rozhlasu. Více informací o stanici Český rozhlas 6 naleznete na internetových stránkách 6.rozhlas.cz.

Ing. Silvie Ulrichová
Marketingový a PR manažer
Český rozhlas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…