ČSOB: Přebytek zahraničního obchodu dále narůstá

08.09.2014 13:15

Ani v červenci se nepřerušil dlouhodobý trend zlepšujících se výsledků zahraničního obchodu ČR. Přebytek obchodu (v národní statistice) dosáhl 11,5 mld. korun a odpovídal našemu očekávání. Je tak výrazně vyšší než v loňském roce, a to především zásluhou rostoucího vývozu osobních automobilů (+52 %).

ČSOB: Přebytek zahraničního obchodu dále narůstá
Foto: Archiv
Popisek: ČSOB - logo

Nepřekvapil ani dvouciferný růst exportu, který si stále udržuje solidní náskok před dovozem. Vysoké tempo exportu jde částečně na vrub - podobně jako v případě průmyslu - vyššímu počtu pracovních dnů. Svoji roli sehrává i slabý kurz koruny, který po přepočtu z eur zvyšuje korunovou hodnotu exportu.

Potěšující zprávou je rovněž silný růst vývozu do zemí EU i samotné evropské měnové unie, která z pohledu domácí poptávky zatím nevykazuje příliš oslnivé výsledky. Nejde přitom jen o Německo, které je nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR, ale i o Francii (meziročně +20 %).

Vývoj českého zahraničního obchodu je úzce spojen s výsledky tuzemského průmyslu. Ukazuje se, že jeho kondice zůstává velmi dobrá navzdory slabému oživení evropské poptávky.

Export si tak může udržet svoji silnou roli v ekonomickém růstu ČR. A je rovněž nepochybné, že se letos dočkáme nového rekordního přebytku zahraničního obchodu, ať už jde o národní metodiku nebo přeshraniční statistiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSOB

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…