ČSÚ: Do kultury putovalo 233 miliard

12.07.2018 11:34

Do kultury v roce 2016 přiteklo z různých zdrojů 232,9 miliardy korun. V porovnání s předchozím rokem to bylo o 6,3 miliardy víc.

ČSÚ: Do kultury putovalo 233 miliard
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Největší část peněz putovala do kultury ze soukromých podniků, výrazně méně pak od domácností a z veřejných rozpočtů. „V jednotlivých oblastech kultury je však skladba zdrojů financování odlišná. Třeba v kulturním dědictví, interpretačním umění nebo uměleckém vzdělávání jsou rozhodující veřejné rozpočty. Ve výtvarném umění, tisku, médiích a architektuře jsou dominantní zdroje podniků a domácností,“ vysvětluje Milan Dedera z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Z veřejných rozpočtů šlo v roce 2016 na kulturu skoro 33,6 miliardy korun. Většina peněz byla určena na provozní účely, bezmála 3,9 miliardy pak na investice. Nejvíc prostředků vydaly na kulturu obecní a městské rozpočty.

Výdaje domácností na kulturu dlouhodobě rostou. Podle posledních údajů dosáhly 47,9 miliardy korun, potvrzuje Helena Chodounská z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ: „Výdaje domácností na kulturu mají nejčastěji podobu vstupného, nákupu upomínkových předmětů a řemeslných výrobků. Patří sem ale i koncesionářské poplatky nebo nákupy knih, obrazů a starožitností.“

Zdroje financování kultury (v %)

Podrobnosti najdete na webu ČSÚ v publikaci Výsledky účtu kultury – 2016 ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…